Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mravokárce Pavel Zacha vychoval ze syna skvělého hokejistu, jenže... Byl to rozvědčík StB!

Autor: jík

Pavel Zacha (56), otec reprezentanta dvacítky, rozvířil zatuchlý hokejový rybník. Poučuje, co a jak se má dělat správně, co je špatně. V mnohých věcech má pravdu, jenže sám má máslo na hlavě. Býval rozvědčíkem StB!

Do redakce Blesku přišel dokument, který potvrdil to, co si v hokejových kruzích všichni šuškají už několik let. Po vojně v roce 1979 se Zacha upsal policii a z rotného se vyšplhal k hodnosti nadporučíka. Do té jej povýšili v září 1989.

„Soudruh por. JUDr. Zacha nastoupil na pracoviště I. odboru S-StB Brno v roce 1986 po úspěšném absolvování VŠ SNB Praha fakulta StB. Členem KSČ se stal v roce 1979 ještě v civilním zaměstnání,“ píše se v archivním dokumentu.

Jedno se mu musí nechat, dokázal ze syna vychovat skvělého hráče, a nebál se nahlas popsat nešvary hokejového prostředí. Mnohdy pravdivě. „Ale svým chováním škodí především synovi, vynesl věci z kabiny, což se nedělá,“ podotkl zdroj z hokejového hnutí. Káže o hokeji, morálce, prostředí.

10 let strávil před Listopadem 1989 u bezpečnostních složek v »uniformě« SNB a StB.

Jenže na vše poukazuje člověk, jenž byl nositelem zvrácených myšlenek totalitního režimu a represivních složek. Soudruh, který část života strávil v uniformě. Tolik dokumenty, které dorazily do redakce Blesku.

Náhled na Zachovy dokumenty StB.
Náhled na Zachovy dokumenty StB.