Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Férové jednání?! Nadal málem zkolaboval, soupeř slavil s rukama nad hlavou

Autor: pan

Byl to trošku zvláštní pohled. Zatímco Rafael Nadal seděl se svěšenou hlavou zcela vyčerpaný na židli v péči lékaře, jeho soupeř slavil postup. Bosenský tenista Damir Dzumhur se moc sympatií svým nesportovním výstupem ve druhém kole turnaje v Miami nezískal.

Měla to být jasná záležitost. Ve druhém kole turnaje v Miami na sebe narazili tenisovým světem ostřílený Rafael Nadal a prakticky neznámý bosenský talent Damir Dzumhur. 94. hráč světa neměl být pro čtrnáctinásobného grandslamového vítěze větší překážkou.

A vše tomu také nasvědčovalo. Nadal vyhrál první sadu 6:2. Už na jejím konci však bylo zřejmé, že mohou přijít problémy. Španělský tenista začínal mít zjevné obtíže s pohybem, několikrát si během zápasu povolal turnajového lékaře, který mu opakovně měřil tlak.

"Před zápasem jsem se cítil dobře, neměl jsem žádný problém. Ty jsem začal cítit až na konci prvního setu. Postupem času to bylo čím dál tím horší. Začal jsem mít strach, cítil jsem se divně," popisoval Nadal.

VIDEO: Rafael Nadal utkání ve třetím setu vzdal

Španělský tenista prohrál druhý set 4:6, ve druhém pak utkání za stavu 0:3 vzdal. "Věděl jsem, že v tomhle stavu nemůžu pokračovat, musel jsem skončit. Každý zápas chci za všech okolností dohrát. Ale ono to opravdu nešlo," pokračovala bývalá světová jednička.

To jeho soupeř si z Nadalových problémů těžkou hlavu nedělal. Že zuřivě během zápasu slavil každý vítězný bod, je pochopitelné, těžko si ale vysvětlit jeho reakci po skončení utkání.

Když mu šel ve třetí sadě zjevně vyčerpaný a sotva na nohou stojící španělský tenista podat k síti ruku, začal Bosňan svůj triumf teatrálně slavit. Nechyběly ruce nad hlavou, nevěřícný výraz ve tváři a vítězná gesta do hlediště.

Rafael Nadal utkání druhého kola turnaje v Miami nedohrálFoto Reuters

Jeho slovům po utkání se vzhledem k jeho pozápasovému výstupu dost těžko věří. "Nechtěl jsem vyhrát tímto způsobem. Byl to opravdu těžký zápas v náročných podmínkách. Chvílemi mi taky bylo špatně, v prvním setu se hrály dlouhé výměny. Mezi prvním a druhým setem jsem přemýšlel o tom, že utkání vzdám. Ale pak jsem si řekl, kdy zase budu mít šanci hrát proti takovému hráči jako je Nadal. Chtěl jsem si to prostě užít," reagoval Nadalův přemožitel Dzumhur.

"Bylo mi vážně zle, bál jsem se, že omdlím. Je pravda, že bylo přes 33 stupňů, ale nemyslím si, že by má indispozice souvisela s počasím. Nevím, v čem byl problém," hledal důvod nečekaného kolapsu Rafa.

Dzumhurovým soupeřem bude v dalším kole kazašský tenista Michail Kukuškin, s větší podporou publika však bosenský hráč asi počítat nemůže.