Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Anglická vychytávka na MS. Co umí zvláštní ponožky a proč se za ně platí pokuty?

Autor: pv

Úmyslně porušují pravidla, aby získali výhodu oproti ostatním. Část hráčů anglické fotbalové reprezentace nastupuje do utkání nejen ve štulpnách, ale i se speciálními ponožkami, které zabraňují prokluzování chodidla v kopačce. Za nedovolenou výstroj v zápase se Švédskem dostal tým od FIFA pokutu 53 000 liber (1,5 milionu korun). Přesto v nich hráli i v semifinále s Chorvatskem.

Každá výhoda se počítá. Fotbalisté Eric Dier, Dele Alli a Raheem Sterling si pomáhají na hřišti speciálními ponožkami Trusox. Výjimečné jsou tím, že jsou na nich protiskluzové plochy na vnitřní i vnější straně. Přiléhají tedy jak ke kopačkám, tak i k chodidlu hráče. Noha a obuv se tak stanou „jedním“ celkem.

Po vítězném čtvrtfinále se Švédskem byl za nedovolené použití výstroje během mistrovství světa anglický národní tým pokutován Mezinárodní fotbalovou federací FIFA částkou 53 000 liber (1,5 milionu korun)!

FIFA jim však dala flastr nikoliv kvůli tomu, že mohou mít v ponožkách výhodu oproti ostatním soupeřům, ale protože několik hráčů národního týmu nastupuje v oblečení, jež není povolenou obchodní značkou na šampionátu v Rusku.

Fotbalistům Albionu, které dnes čeká souboj o bronz, ale tato část výstroje vyhovuje a jsou rádi, že je v nich vedení reprezentace nechává dále hrát a platí tučné pokuty. Pomohou zakázané ponožky Albionu alespoň k bronzovým medailím, když to nevyšlo se zlatem?

To je ona! Speciální ponožka, která má na sobě plochy, jež zabraňují prokluzování chodidla v kopačce.
To je ona! Speciální ponožka, která má na sobě plochy, jež zabraňují prokluzování chodidla v kopačce.