19. května 2012 • 17:06

Krásný start k OH: Kajakáři poprvé vyhráli závod Světového poháru

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český mužský čtyřkajak vyhrál poprvé v historii závod Světového poháru. Pavel Davídek, Daniel Havel, Josef Dostál a Lukáš Trefil porazili v polské Poznani na olympijské trati 1000 metrů o 56 tisícin sekundy loňské mistry světa z Německa. Třetí skončili Dánové.



Český čtyřkajak ve složení Pavel Davídek, Daniel Havel, Josef Dostál a Lukáš Trefil (zprava) porazil ve finiši o 56 tisícin sekundy německou posádku (vpředu).
Český čtyřkajak ve složení Pavel Davídek, Daniel Havel, Josef Dostál a Lukáš Trefil (zprava) porazil ve finiši o 56 tisícin sekundy německou posádku (vpředu).
Jde o největší úspěch české čtyřčlenné posádky od zavedení Světového poháru. Přitom v tomto novém složení závodil čtyřkajak poprvé.

Přestože šlo o jeden z nejtěsnějších dojezdů, ještě před vyhlášením výsledků se prostorem kolem cíle rozléhala hlasitá česká radost a křik.

„Konečně zlatá!“ radoval se Daniel Havel bronzový medailista z MS i ME v roce 2010. „Hymna, bude hymna,“ doplňoval Pavel Davídek.

„Porazit Němce? To je hodně dobré,“ říkal dál Havel a Josef Dostál se svým typickým nadhledem (nejen výškovým při 202 centimetrech) dodal: „Tohle jsem nečekaůl Neuvěřitelné. A navíc mi gratuloval Max Hoff. To snad není možné. Právě mně.“ Max Hoff je německý kajakář několikanásobný mistr světa.

Češi se na všech mezičasech drželi za vedoucími Němci, předstihli je až v samotném závěru. „Já jsem toho od startu moc neviděl, protože mi Pepa (Dostál – pozn.) hodil při prvním závěru takovou lopatu vody do očí, že jsem se rozkoukal až na 200 metrech. Ale naštěstí jsem trefoval záběry,“ popsal nejkritičtější okamžik  závodu zadák Lukáš Trefil. „Říkal jsem klukům, že se nesmíme splašit na startu, když nám ostatní odjedou. Všichni jsou z masa a kostí a nikdo není stroj, který se nedá předjet, přestože skvěle funguje. A to se potvrdilo,“ poznamenal o taktice Havel. „Ten závěr už jsme jeli jako kladivo. Každým závěrem tvrdý úder a už nás nikdo nezastavil,“ pravil Davídek.

Před medailovým ceremoniálem se k posádce připojil její americký trenér a konzultant českého svazu Jerzy Dziadkowiec. „Ještě nás čeká dlouhá cesta. Ale takovou radost a medaili bych chtěl vidět za dvanáct týdnů,“ pravil roztomilou česko-polštinou. Přesně za 12 týdnů se jede v Londýně finále mužského čtyřkajaku. Na Hry se Češi kvalifikovali na loňském mistrovství světa v maďarském Szegedu.


Pro Čechy šlo o premiérový start v olympijském roce, v jiném složení, než v kterém účast v Londýně vyjeli. O tom, kdo se při Hrách do lodi posadí se rozhodne v následujících týdnech. Napoví tomu i testování posádky v pondělí a v úterý v Poznani. A také následný druhý závod Světového poháru, který je na programu příští víkend v Německém Duisburgu. O tom, kdo se do lodě posadí, rozhodnou trenéři Martin Doktor, Jerzy Dziadkowiec a Karel Leština po testování a v průběhu příštího týdne. Na svou šanci čekají Jan Štěrba, tradiční zadák posádky, zkušený Jan Souček a novic Jakub Adam.

„Jsou to starosti, ale příjemnější než v minulosti. Nyní skutečně můžeme vybírat ty nejlepší,“ poznamenal Martin Doktor.

V Poznani se dařilo také kajakářce Anně Adamové, která získala bronzovou medaili. Na trati 1000 metrů nestačila jen na domácí Malgorzatu Wardowiczovou a Miru Verras Larseovou z Norska. Pro Adamovou to znamená nejlepší výsledek v kariéře v závodech Světového poháru.

Adamová skvěle odstartovala, na prvním mezičase vedla, v polovině závodu byla druhá v cíli. „Špička, krásný výsledek,“ radovala se v cíli Adamová, přesto si zanadávala na tradiční poznaňské počasí: „Ten vítr mě točí. Jednou bych chtěla jet po větru. Možná bych pak dopadla ještě lépe.“ Adamová skončila třetí na Světovém poháru v Račicích na trati 5000 metrů: „Ale tohoto výsledku na kilometru si vážím výrazně víc.“

Výsledky Světového poháru rychlostních kanoistů, Poznaň (Polsko)
Ženy – 500 metrů – K1 – finále A: 1. Hansenová (Dán.) 2:00,024 min. Finále C: 1. Fraserová (Kan.) 2:04,774, … 8. Doktorová (ČR) 2:11,874.
1000 metrů – K1 – finále A: 1. Waedowiczová (Pol.) 4:26,615 min., 2. Larsenová (Nor.) 4:28,123, 3. Adamová (ČR) 4:29,451. Finále B: 1. Gafniová (Izr.) 4:30,559, … 3. Matoušková (ČR) 4:35,859.


Muži – 1000 metrů – K4 – finále: 1. ČR (Davídek, Havel, Dostál, Trefil) 3:04,309 min., 2. Německo 3:04,465, 3. Dánsko 3:05,689.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud