13. dubna 2016 • 05:00

Jachtaři bojují v Atlantiku: Hrozí jim bezvětří a dieta

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český jachtař Milan Koláček dále bojuje v regatě Transat AG2R na cestě z pobřeží jižní Bretaně do Karibiku. Zatím se drží na sedmém místě, ale musí bojovat s problémy, které představuje hrozící bezvětří a s tím spojené riziko prodloužení závodu.



Cíl leží na západě, ale tam v posledních desítkách hodin panovalo bezvětří. V úterý bojovalo čelo závodu v posledních zbytcích pasátu mezi kapverdské ostrovy, dnes by těmito místy měla projet i loď Fulgur-Evapco s Milan Koláčkem a Pierrem Brasseurem na palubě.

Lodě už jsou na cestě déle než týden a jsou přibližně v třetině cesty. V současnosti bojují s nebezpečím bezvětří. Včera vítr slábl a rychlost klesala.

Do cíle na ostrově St. Barth zbývá stále přes 4000 kilometrů. Po přepočtení na dny je možné čekat ještě 12 – 14 dnů na moři. Alespoň tak hovoří navigační programy, které vypočítávají ideální trasu. Zdá se, že závod může trvat déle, než se předpokládalo v době startu.

Pierre Brasseur s Milanem Koláčkem mají zásoby na 21 dnů plavby a 9 již mají za sebou. Pokud se závod protáhne, bude nutné omezit denní příděly potravin. Lodě se však už dostaly do tropů, kde se dá podobným problémům čelit lépe než v chladnějších oblastech. Vody měli Koláček s Brasseurem včera na palubě ještě 90 litrů, tedy dostatek.

Nejrychlejší cesta k cíli zřejmě povede daleko na jih, možná až 1300 kilometrů od rovníku.

Fulgur-Evapco si stále drží sedmé místo, s dostatečným náskokem na osmou britskou jachtu Artemis.

Milan Koláček a Francouz Pierre Brasseure v závodě napříč Atlantikem
Milan Koláček a Francouz Pierre Brasseure v závodě napříč Atlantikem



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud