5. května 2011 • 21:14

Peklo v Edenu! Na Slavii se demoloval stadion

Autor: spo, jon
Vstoupit do diskuse
38
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Za normálních okolností by to byl běžný pohárový duel. Slavia hostila v prvním semifinále Ondrášovka Cupu Olomouc. Jenže duel se kvůli fanouškům protestujícím proti vedení klubu nedohrál a v Edenu se odehrálo peklo, které nemá na českých stadionech obdoby.



Skalní slávisté slibovali, že se situací v klubu projeví nesouhlas. Ale že se protesty zvrhnou v násilnosti takových rozměrů, nečekal asi nikdo. Už začátek utkání s Olomoucí musel být odložen o dvacet minut. To slávisté poprvé vnikli na hrací plochu, kde se dožadovali vysvětlení současné situace v klubu.

Rozjistřenou situaci se ještě podařilo ukočírovat, utkání s dvacetiminutovým průtahem začalo. První poločas se odehrál, mužstva s výsledkem 1:1 odešla do kabin. Jenže pak nastalo peklo.

Po poločasovém hvizdu totiž skalní fanoušci z tribuny Sever vešli na plochu znovu. Dožadovali se údajného majitele France, chtěli vysvětlit aktuální dění v klubu.

Nakonec před fanoušky vystoupil ředitel klubu Platil. "Absolvoval jsem jednání na ČMFS. Děláme všechno proto, abychom Slavii zachránili a vyšla z toho s čistym štítem," snažil se uklidnit fanoušky. Marně. Tahle slova rozvášněný dav naopak ještě víc rozběsnila.

VIDEO: Fanoušci se chtěli dostat do útrob stadionu

Fanoušci Slavie se pokusili dostat do útrob stadionu
Video se připravuje ...

Zhruba dva tisíce příslušníků slávistického kotle, kteří o poločase vstoupili na hrací plochu, Platila "odměnili" pískotem a házením (nejen) kelímků piva. Šéfa klubu musela bleskurychle odvést ochranka.

"Máte pět minut na to, abyste vyklidili hrací plochu. Jinak bude utkání ukončeno," varoval hlasatel. Marně. Fanoušci se dál srocovali u vchodu do kabin, atmosféra houstla. Skutečný problém způsobila až nejradikálnější skupina, která pak strhla dav.

Ředitel Slavie Miroslav Platil prchá před rozlícenými fanoušky
Ředitel Slavie Miroslav Platil prchá před rozlícenými fanoušky

Část chuligánů za rozjitřené atmosféry vnikla dovnitř stadionu, přes hlavní tribunu mířila směrem k prostorům VIP, kde chtěla najít představitele klubu. Při svém řádění zpřetrhali kabely České televize, která musela přerušit vysílání.

Hrozil obrovský malér, pořadatelé na ploše nedokázali rozvášněný dav uklidnit. V tu chvíli zakročila policie, která fanoušky nahnala zpátky k Severní tribuně.

VIDEO: Policejní zásah vytlačil fanoušky na tribuny

Policisté vytlačují fanoušky nejdříve na tribuny
Video se připravuje ...

Situace už byla opravdu kritická. V tu chvíli bylo jasno. V Edenu se už hrát nebude, fotbal skončil. To po chvíli potvrdil i hlasatel, když vyzýval, aby fanoušci vyklidili stadion.

Utkání je tedy zkontumováno, Slavii nemine trest. "Hráči čekají v šatně, až se situace definitivně uklidní. Nikdo z nich naštěstí nebyl zraněn," uvedl mluvčí klubu Ondřej Zlámal.

Pro Slavii tohle nebyl pěkný večer. Ztráta licence, hrozící obrovská pokuta, možná rezignace ředitele Platila. Co bude s klubem, v současné chvíli nikdo nedokáže odhadnout...

Takhle vypadal vstup do VIP prostor po útoku fanoušků:

Takhle vypadá VIP prostor v Edenu po útoku radikálních fanoušků
Video se připravuje ...

Dramatické události v Edenu jsme sledovali ONLINE:

19:40 Fanoušci Slavie opět obsadili hřiště v Edenu. A chtějí zde zůstat po celou poločasovou přestávku. Očekává se ale, že druhá půle normálně začne. Nebo snad někteří jedinci zabrání v pokračování zápasu?

19:43 Mezi fanoušky přišel Miroslav Platil! Fanoušci se k němu okamžitě seběhli. "Budeme si povídat? Já chci taky Slavii," odpovídá na pokřik fanoušků.

19:46 "Ubezpečuji vás, že chci taky Slavii. Teď jsem absolvoval jednání na svazu. Možná pro někoho jsou to kecy, ale pro Slavii zásadní věci," říká Platil a fanoušci pískají.

19:46 "Já se chovám ke Slavii hodně slušně, děláme všechno pro to, aby z toho Slavie vyšla z čistým štítem. To je všechno," řekl Platil a odešel.

19:47 Fanoušci bouchají do plechů stadionu a křičí: "Hovado!"

19:50 Fanoušci prorazili ochranku a vlétli do útrob stadionu! Ochranka se snaží vytlačit fanoušky ven.

19:50 Směrem k ochrance a policistům, kteří hlídají vstup do útrob stadionu létají dýmovnice.

19:52 Radikální fanoušci jdou směrem do VIP. Jsou uvnitř stadionu, dostali se tam přes VIP. Někteří lidé před nimi prchají pryč.

19:54 Na ploše je stále několik stovek fanoušků, atmosféra je napjatá. Všichni čekají, co se bude dít.

19:56 Část fanoušků začíná odcházet z hlavní tribuny, pravděpodobně je vyhání policie.

19:59 Vzduichem létají kelímky, fanoušci pískají, atmosféra je hodně napjatá. Vypadá to, že se hrát jen tak nezačne. "My chceme Slavii," ozývá se z úst fanoušků už poněkolikáté.

20:00 Hlasatel v Edenu právě ohlásil, že pokud fanoušci do pěti minut neopustí hrací plochu, utkání bude ukončeno a Slavia prohraje kontumačně.

20:01 Někteří fanoušci poslouchají výzvu hlasatele a vrací se na svá místa na Severní tribuně za bránou. Stále ale značná část diváků zůstává na ploše.

Policie zasahuje proti fanouškům útočícím na vchod do šaten:

Policisté zasahují proti fanouškům Slavie
Video se připravuje ...

20:02 My chceme fotbal! Skandují ti, co chtějí, aby se utkání dohrálo.

20:03 U mikrofonu je Martin Vaniak: Jestli vám Slavia leží u srdce, umožněte dohrát zápas. Jinak bude velký problém.

20:04 Policie za pomoci dělbuchů rozpoutala tvrdou akci a dav na trávníku rozehnala.

20:06 Někteří diváci na Severní tribuně vytrhávají sedačky, vzduchem létaly další petardy. Teď už to vypadá, že se policii podařilo situaci uklidnit.

20:06 Zpráva od delegáta utkání. Dnešní zápas byl ukončen!!!

20:07 Zároveň hlasatel žádá diváky, aby opustili stadion. Situace byla v jednu chvíli opravdu neudržitelná.

20:10 Diváci na Severní tribuně stále zůstávají na svých místech a k odchodu se nemají.

20:11 Hlasatel ještě jednou opakuje oficiální zprávu, že utkání bylo ukončeno. Diváci však stále neodchází. "Bráníte zloděje!!!" řve slávistický kotel

20:13 Na plochu přichází další policisté. Vypadá to, že Severní tribunu vyklidí násilím. Schyluje se k další policejní akci.

20:15 Policisté se formují do skupin. Další část diváků odchází, přesto zhruba čtyři sta fanoušků zůstává na Severní tribuně. Na výzvy hlasatele, aby v zájmu vlastní bezpečnosti opustili stadion, nereagují.

20:16 Bráníte zloděje! znovu zní z úst fanoušků.

20:17 Na tribuně značně ubývá lidí, výzvy hlasatele alespoň na část příznivců zafungovaly. Policisté se blíží k tribuně.

Asi poslední příležitost pro ty, kteří se chtějí vyhnout zásahu. Zásah policie přijde na řadu každou chvílí

20:18 Fanoušci se srocují u východů z tribun, připraveni v případě policejního zásahu rychle prchnout. Někteří diváci zůstávají i na delších, hlavních tribunách a čekají, co se na Severní tribuně bude dít.

20:20 Přímo na tribuně domácího kotle už téměř nikdo není. Fanoušci jsou namačkaní u východů z tribuny. Policisté stále vyčkávají.

20:22 Hlasatel znovu opakuje výzvu k opuštění stadionu. Jeho slova se u zbytku příznivců, kteří postávají u východů Severní tribuny, evidentně míjejí účinkem.

20:24 Policisté se přesouvají k delší, protilehlé tribuně. Vypadá to, že si jdou pohlídat i ty "slušnější" fanoušky. Policisté totiž zaznamenali to, že radikální fanoušci se z prostoru kotle na Severní tribuně přesunuli na delší tribunu.

20:29 Policisté opustili hrací plochu a přesunuli se na tribuny. Nejspíš jdou rozvášněné fanoušky definitivně vyhnat pryč ze stadionu.

20:30 Na stadionu se situace uklidňuje. Policisté už většinu fanoušků vyhnali ven ze stadionu, na Severní tribuně za bránou už téměř nikdo není.

20:32 Zbývající fanoušci jsou namačkaní ve vchodech v rozích obepínající Severní tribunu, jinak je stadion téměř prázdný. Pár jedinců ještě zbývá na trávníku.

20:35 Bráníte, zloděje!!! Opět se ozývá z rohů Severní tribuny, kde zůstávají poslední fanoušci. Policisté vyklidili i jeden z rohů Severní tribuny. Fanoušci zbývají už jen v posledním rohu.

20:37 DŮLEŽITÉ INFO! Mluvčí Slavie Zlámal oznámil, že z důvodu bezpečnosti nemůžou hráči přijít mezi novináře a čekají v šatně, až se situace definitivně uklidní. Ubezpečil, že nikdo z hráčů není zraněn.

20:38 Vypadá to, že policisté vyklidili i poslední roh tribuny. Na stadionu už je klid a téměř všichni fanoušci jsou pryč.

20:44 U východů z Edenu se fanoušci Slavie vehementně hádají s pořadateli, chtějí vrátit vstupné, protože neviděli fotbal.

20:51 Už i před stadionem je klid, odchod fanoušků kontrolovala policie na koních, početnější skupinky doprovází příslušníci.

21:20 Slavia nedostala od ČMFS profesionální ligovou licenci pro příští sezonu, stejně jako Ústí nad Labem. Bez ní nemohou hrát dvě nejvyšší české soutěže. Kluby se mohou odvolat a podmínky splnit dodatečně do konce května.

O poločase proběhla okupace hřiště bez výtržností

Okupaci hřiště fanoušci začali několik minut před samotným zápasem. U středového kruhu roztáhli transparent "Vedení, čekáme" a požadovali vyjádření klubu ke krizové situaci. Podle původních slov chtěli na hřišti zůstat i za cenu kontumace. Ale k ničemu takovému nedošlo.

Za fanoušky dorazili na hrací plochu hráči a začali příznivce červenobílých barev přemlouvat, aby se vrátili na tribuny. "Prosím, vraťte se. My chceme ten pohár vyhrát," hlásil početné skupině fanoušků kapitán Karol Kisel.

Pokojnější předzápasová část protestu:

Fanoušci Slavie obsadili před pohárovým zápasem hrací plochu
Video se připravuje ...
Na jeho prvotní slova ale nikdo nereagoval. Místo toho Edenem zněl pískot a za chvíli pokřik: "My chceme pravdu!"

Té se však nedočkali. De facto slyšeli jen další sliby, že se vše vyvíjí dobrým směrem. I když - pravda - nyní to říkali samotní fotbalisté, nikoliv plytká prohlášení ještě nedávno neznámých společností.

"A když ten pohár vyhrajeme, tak dám ze svého pět milionů korun," slíbil dokonce sponzor Josex Mixa, který obchoduje se stavební technikou. "Tak ale nejdřív, kluci, musíte vyklidit hřiště do pěti minut."

Na to už někteří fanoušci slyšeli, přesto jich stále hodně zůstávalo na ploše. Odejít nechtělo zejména radikální jádro, kterému musel domlouvat šéf Ultras Lukáš Vala (Strašák).

Přesvědčovat zbytek fanoušků musel ještě několik minut, dokud se konečně všichni neodebrali zpět do ochozů. Poté mohlo utkání s Olomoucí konečně začít...

OBSAZENÍ HŘIŠTĚ ONLINE

18:25 Pět minut před začátkem duelu fanoušci Slavie (přes tisíc lidí) skutečně napochodovali na hrací plochu a vytáhli transparent "Vedení, čekáme..."

Podle informací České televize by měli za fanoušky přijít i někteří hráči, kteří prý přemýšleli i o tom, že do utkání nenastoupí.

18:32 "Jdu za pořadateli, aby zajistili vyklizení plochy a zápas mohl začít. Podle pokynů firmy Natland by některý z hráčů měl vyjít a s fanoušky promluvit," uvedl v televizi delegát ČMFS.

18:35 "Budeme čekat, dokud to bude nutný. Chceme vysvětlit, co se v našem klubu děje. Pokud toho není nikdo schopen, tak je nějaký fotbal úplně druhořadý," prohlásil na kameru šéf slávistického kotle Strašák.

18:38 "Ceníme si podpory za celý rok. Chci vás za hráče poprosit, jestli byste se mohli vrátit na tribuny. Chceme vyhrát aspoň pohár. Setkali jsme se se zástupci Natlandu. Řekli nám, že nějak tu situaci chtějí řešit. Samozřejmě to není na sto procent, ale nějakou částku zaplatili. Dneska to prostě nevyřešíme. Proto, kdyby to šlo, tak vás chci poprosit, abychom dnes mohli hrát," prohlásil do mikrofonu na celý stadion kapitán slávistů Karol Kisel, který přišel za fanoušky na hrací plochu.

18:41 Slávisty už začal společně s Kiselem přesvědčovat k návratu i jejich vůdce Strašák. Jenže na každé slovo fanoušci pískají a bučejí. "Já vás chápu," říká Kisel. Mezitím už několik fanoušků opustilo hrací plochu, velká část jich ale zůstává.

18:45 K mikrofonu v hroznu fanoušků se postavil jeden ze sponzorů Slavie Josef Mixa a slibuje: "Když kluci vyhrají pohár, dám ze svého pět milionů!"

18:46 Na plochu dorazili další hráči. "Kluci, chceme hrát a vyhrát," prosí Stanislav Vlček. No, někteří fanoušci odchází, ale hodně jich pořád zůstává na hřišti.

18:47 Momentálně se všichni fanoušci rozhodli opustit plochu a odcházejí, včetně radikálního jádra a Ultras.

18:48 Sudí Královec už vyzval hráče, ať se chystají nastoupit k zápasu.

18:50 Kolem Strašáka se shromáždila malá skupinka fanoušků, která nechce odejít. Lukáš Vala (Strašák) jim domlouvá, aby protestů zanechali.

18:50 Teď definitivně odcházejí všichni.

18:52 Na hrací plochu za aplausu fanoušků (už z tribun) vcházejí fotbalisté, zápas by měl za chvíli začít.

19:10 Licenční komise ČMFS vynese verdikt o Slavii až ve 21:00, tedy po skončení pohárového duelu. Zřejmě se obává dalších reakcí fanoušků, které by mohly ovlivnit průběh zápasu.

VŠE O KAUZE SLAVIE A NEPOKOJÍCH V EDENU ČTĚTE V NÁSLEDUJÍCÍCH ČLÁNCÍCH

Vstoupit do diskuse
38

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud