28. července 2017 • 04:50

Bolesti Sparty v Bělehradu: chaos ve hře, hrubky i neviditelný Janko

Autor: tb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takhle si „nová“ Sparta určitě ostrý vstup do sezony nepředstavovala. Tým italského trenéra Andrey Stramaccioniho v prvním utkání 3. předkola Evropské ligy na půdě CZ Bělehrad zklamal a prohrál 0:2. Ve výkonu letenského týmu se jen těžko hledala pozitiva, naopak chyb se objevilo až příliš. Jaké největší problémy hru Spartu sužovaly?



Chaos a nekompaktnost

Sparťanští hráči do utkání vstoupili dost podobně jako v generálce s Arnhemem. V prvních minutách byla letenská obrana pod obrovským tlakem, domácí si vytvořili hned několik dobrých příležitostí. Hosté vůbec nestíhali, počáteční kolotoč ukazoval na velký problém, který vyeskaloval v úvodní branku. Ze sparťanů čišela nesehranost, obranný blok působil nekompaktně.

Hráči byli ve většině soubojů pozdě, tým působil chaoticky. Nepřidal tomu ani brankář Martin Dúbravka, který především v prvním poločase nepůsobil jistě a několika nepovedenými výběhy fanoušky vylekal. Na jeho vrub šel částečně i druhý gól, při lepším postavení by střelu z velké dálky nejspíš lapil.

Přímé přenosy a sestřihy z HET ligy sledujte v HD kvalitě pouze na webu iSport.czFoto iSport.cz

Velkým problémem byla také rozehrávka, hra po stranách byla nulová, špatné bylo celkové zakládání útoku. Během prvního poločasu to nevydržela jedna z nejnovějších posil. Georges Mandjeck pořádně vyčetl od plic spoluhráčům jejich slabou nabídku ve středu pole. Také z tohoto momentu byl cítit jakýsi zmar.

Celkově nebylo na Spartě vidět, s čím vlastně do Bělehradu přijela. Nedařila se mezihra, nekompaktnost byla znát při bránění i presinku.

Prostupná obrana a individuální chyby

Z výše zmíněných problémů celkem logicky vznikala okna v obraně. Souhra stoperů Semiha Kayi s Lukášem Štetinou měla k ideálu dost daleko, jejich obrovským problémem pak byla i rozehrávka.

V obranné fázi navíc hodně propadal levý obránce Bogdan Vatajelu. Rumunský fotbalista stál částečně i za prvním inkasovaným gólem, kdy zbytečně fauloval na vlastní polovině a z následující standardní situace Sparta kapitulovala. O poločase střídal.

Trenér Sparty Andrea Stramaccioni během zápasu v Bělehradu
Trenér Sparty Andrea Stramaccioni během zápasu v Bělehradu

Hlavní podíl na prvním obdrženém gólu měl Martin Frýdek, který zcela nepochopitelně nezachytil náběh zakončujícího Richmonda Boakyeho. Ze standardek pramenily i další šance Bělehradu, ani při nich stoper Kaya nepůsobil zrovna jistě a podskakoval centrované míče.

Ani italský trenér Stramaccioni tak zatím nedokázal vylepšit velkou bolest Sparty, která ji provází již delší dobu. Tedy obranné standardní situace.

Neviditelný Janko, nízká efektivita

Rakouský reprezentant Marc Janko ze své pověsti zabijáka ve vápně zatím neukázal zhola nic. Samozřejmě za tím stojí i hra spoluhráčů, kteří ho v jeho oblíbeném prostoru nedokázali dostatečně nacházet. Ale vysoký útočník měl problémy i ve hře. V soubojích působil vlažně, míče nedokázal udržet nebo sklepávat. Nedostatky by si dokázal vyžehlit gólem, k tomu měl ale dost daleko.

Pravdou nicméně je, že Sparta se trápí v útoku celkově. Za první poločas snad nepředvedla jedinou kloudnou akci, v tom druhém jeden zajímavý náznak rozjel až střídající kapitán David Lafata.

Jasně hovoří také statistika. Sparťané podle oficiálního zápisu vystřelili na brankáře soupeře dvakrát, ale šlo spíš o propagační pokusy a statistici byli velmi shovívaví. I v této části má Sparta hodně co zlepšovat.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud