21. září 2017 • 11:30

Hokej řeší aféru! Liga mistrů žádá trest pro Hradec, vadí jí kritika

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na český hokej se valí mezinárodní aféra. Odstartoval ji nedávný rozhovor prezidenta hradeckého klubu Miroslava Schöna pro deník Sport, který hnul děním také ve Švédsku či Finsku. Schönova kritika, nasměrovaná na adresu Champions League, přinesla tučnou odezvu z jejího velína. Nazlobený šéf soutěže Martin Baumann žádá pro Čechy pokutu za porušení akcionářské smlouvy. Uhasit požár se usilovně snaží vedení extraligy.



Architekti Champions League si vytkli za cíl po letech tápání a marných pokusů v prostředí mezinárodního hokeje konečně postavit na nohy fungující model nadnárodní konfrontace. Očekávání byla značná, realita zatím za sny a plány pokulhává. Ačkoli jsou mnohdy k vidění vynikající zápasy, finanční stránka projektu zůstává slabá. Především právě na to ve Sportu upozornil Miroslav Schön, jehož výroky způsobily pozdvižení.

Boss hradeckého Mountfieldu se nerozpakoval, když před dvěma týdny otevřeně prohlásil: „Champions League nese honosný název, přitom na klubech parazituje. Soutěž platíme my, taková je skutečnost. My sice dostaneme startovné 20 tisíc eur, ale umíte si představit, co je to za směšnou částku při organizaci letecké přepravy do Turku, Nottinghamu a Bernu. K tomu hotely a další věci s tím související. Z mého pohledu jde o vyhozené peníze.“

Prásk! Pro lídry CHL to byla rána na komoru. O to větší, když se článku chytila severská média. „Dopad na pověst ligy, kterou vytváříme takovými prohlášeními, je obrovský a velmi špatný. Musíme co nejdříve taková prohlášení sankcionovat,“ píše Baumann řediteli extraligy Josefu Řezníčkovi v e-mailové korespondenci. Tu má deník Sport k dispozici.

Do Ligy mistrů se opřeli i ve Finsku

Baumanna se vedle Schönovy ostré rétoriky zřejmě dotkl i způsob, jakým stylem materiál Sportu doprovodil finský deník Italehti. „CHL není úspěšným příběhem. Některé kluby se domnívají, že publikum nezajímá, přinejmenším ve Švédsku a Finsku. Schön není jediný, kdo si myslí, že CHL je jen ztrátou peněz a zátěží,“ píše dlouholetý hokejový expert Pekka Jalonen.

Každopádně Řezníčkova reakce po Baumannově zprávě byla směrem do extraligového prostředí jednoznačná. „Ačkoliv se zdálo, že jsme vykomunikovali na začátku sezony jednotný postoj k CHL, tak bohužel vyjádření M. Schöna v deníku Sport vyvolalo nejen na půdě CHL, ale vesměs napříč hokejovou Evropou velké pozdvižení. CHL považuje vyjádření za poškozující dobré jméno soutěže a požaduje sankci ze strany ligy proti klubu s informací, jakým způsobem liga postupovala proti klubu,“ napsal ředitel extraligy zástupcům tuzemských klubů s tím, že za jedinou možnost považuje svolání valné hromady asociace profesionálních klubů (APK) a vyřešení kauzy na této půdě.

Podle informací Sportu je uplatnění sankce skutečně reálné. Seriál pokut může odstartovat společnost Infront (marketinkový partner Ligy mistrů) vůči CHL. S tím, že Baumann a spol. ji následně bude vymáhat od české strany, a sice od APK, která podle jeho výkladu měla porušit akcionářskou dohodu. Na tu přitom přistoupil i Mountfield HK.

Znechucený je z hradeckého postoje Petr Bříza, člen představenstva CHL. „Bohužel jsme dlouhodobě jedinou ligou, která se téměř každý rok ústy klubů s premiérovou účastí vyjadřuje s ničivou škodou k vlastní společnosti CHL,“ zmiňuje Bříza v navazující elektronické poště.

S formátem LM není spokojeno více klubů

Před Hradcem v minulosti vyjádřili své pochyby například zástupci Zlína, Komety či Chomutova. Brňané nejprve na jaře ústy svého majitele Libora Zábranského vzkázali, že se zúčastní z povinnosti a budou své vystoupení brát jako přípravu. Realita je jiná. Kometa přistoupila ke svým utkáním reprezentativně a už má jistý postup do osmifinále.

„Dovedete si prosím představit, že by se někdo ze statutárních orgánů klubů TELH vyjádřil, že TELH parazituje na klubech? Že ta soutěž je k ničemu atd… Představte si prosím svoji reakci k poškození dobrého jména TELH a Vašich klubů s dopadem na Vaše partnery a fanoušky,“ píše Bříza.

Už nyní je však jasné, že Miroslav Schön případný finanční postih nepřijme. „V případě sankcí se hodlám bránit. Trvám na tom, že jsem řekl pouze pravdu. Přijde mi absurdní, pokud má pravda poškozovat dobré jméno Champions League. Budu se bránit do posledku. Pravda se dá doložit. Veškeré náklady jdou za námi s tím, že na konci října dostaneme peníze, které samozřejmě náklady nepokryjí. To je naprosto jasné,“ reaguje první muž hradeckého hokeje.

Na argument, proč se nyní vzpíná, když jeho klub podmínky účasti v CHL odsouhlasil, pronesl: „To je právě diskutabilní. Toto rozhodovala APK, za nás hlasoval Aleš Kmoníček (GM klubu), přitom v tomto bodu nebyl oprávněn. Na takto zásadní věc musí mít souhlas představenstva, a to neměl. Aleš argumentuje tím, že se to odhlasovávalo v době, kdy CHL hrály pouze kluby s A licencí, tudíž se nás to v tu dobu netýkalo. Je to zamotané…“

CO ŘEKL SCHÖN V DENÍKU SPORT

„Petr Bříza v Lize mistrů vidí budoucnost jedné celoevropské soutěže. Já mám naprosto opačný názor. Naši fanoušci si přejí - utkávat se s Kometou, se Spartou, s Pardubicemi či Libercem, s tradičními protivníky, které znají. Nezajímá je Nottingham nebo Turku.

Vyhazujete peníze, bojíte se o vlastní hráče kvůli tomu, kdo proti nim nastupuje, nehledě na to, že s námi nehrají Rusové. Tak co to je za Ligu mistrů? A upřímně, podívejte se na tabulku naší skupiny, kde je v čele Nottingham. Proč? Protože se v ní soutěží o dvě nepostupová místa. Champions League nese honosný název, přitom na klubech parazituje.

Soutěž platíme my, taková je skutečnost. My sice dostaneme startovné 20 tisíc eur, ale umíte si představit, co je to za směšnou částku při organizaci letecké přepravy do Turku, Nottinghamu a Bernu.

K tomu hotely a další věci s tím související. Z mého pohledu jde o vyhozené peníze. Já jsem zodpovědný majitelům klubu a jeho partnerům za to, že jejich part peníze smysluplně využijeme na to, na co je sem poskytují. Jejich prioritou je jednoznačně extraliga, bez diskuzí… Nezlobte se na mě, Liga mistrů není pro kluby zajímavá. Navíc ta struktura zúčastněných klubů a zemí je děsivá. To, co se dělo v Nottinghamu, to nepochopíte, to bylo předstírání hokeje.

Kdyby takový Nottingham dostal pozvánku na Spengler Cup, od první do poslední minuty hraje ve třech. Rozhodčí? Katastrofa. Jen si odsud přivezete zraněné hráče. Svoje rozdílové hráče si radši pošetříte, protože se bojíte o jejich zdraví.“

Celý rozhovor s Miroslavem Schönem ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud