15. února 2012 • 13:42

Nervy u videa a radostný konec. Znojmo je v play off

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořádně napínavý večer si užili hráči i fanoušci hokejového Znojma. Přestože v úterý v posledním kole mezinárodní EBEL ligy sami nehráli, rozhodovalo se o jejich postupu do play off. K tomu, aby se mezi osmičku vyvolených dostali, potřebovali kombinaci dvou výsledků. Ta jim nakonec vyšla a ve čtvrtek se proto mohou zase těšit na trénink. Ale hlavně v neděli na první zápas čtvrtfinále do chorvatského Záhřebu.



Play off si ve své nováčkovské sezoně v EBEL lize Orli zahrají díky tomu, že v nadstavbové spodní skupině skončili na prvním místě. V nadstavbě chytili výbornou formu. A taky jim pomohl v posledním kole Villach, když doma porazil Graz 3:1.

„Každý jsme věřili, že to dopadne v náš prospěch. Že bych si u toho kousal nehty, to ne, ale napětí tam bylo, zejména když Graz vedl. Naštěstí to Villach dokázal otočit. Takže jsme rádi a chystáme se na Záhřeb,“ říkal znojemský obránce David Hájek.

Orly už pak nemuselo trápit, že Vídeň porazila Jesenici vysoko 11:3 a kvalifikovala se tím do play off taky. Přitom stačilo, aby při takto vysoké výhře Vídně zaváhal doma Villach a Znojmo mělo po nadějích.

„Přiznám se, že nervózní jsem byl hodně. Otevřel jsem si doma víno, nalil skleničku, otevřel na obrazovce dvě okna s on-line přenosy a sledoval,“ popisoval nejzkušenější hráč týmu Radek Haman. Zatrnulo mu, když Vídeň začala dávat Jesenici ve třetí třetině jeden gól za druhým a ze stavu 5:3 rychle utekla na „postupových“ 8:3.

V té chvíli stačilo, aby Graz vyrovnal ve Villachu, a sezona Znojma by tím skončila. Jakákoliv výhra Grazu i v prodloužení by Orly vyřadila.

„V té době jsem začal uvažovat o tom, jestli se ve Vídni všechno hraje fér, když spolu tyhle dva mančafty pětkrát hrají o gól a teď taková divočina. Navíc bylo nebezpečí, že to Villach zabalí, jakmile se doslechne, jak to ve Vídni vypadá. To se naštěstí nestalo. Když už hrají, tak hrají až do konce,“ ocenil Haman.

Protože dostali Orli na úterý volno, sledovali hráči zápasy většinou doma. Na čtvrtfinále se začnou chystat ve čtvrtek, první duel je na programu v neděli v Chorvatsku.

„Hráč Podešva byl dokonce v posilovně i v úterý večer, aby se připravil. Ten tedy věřil na sto procent, že se mu trénink bude hodit. Teď jsme v play off, je to úspěch a těšíme se,“ radoval se kapitán týmu Jiří Beroun.

Záhřeb bude přes svoji nehokejovou lokaci velice silným soupeřem, po dlouhodobé části skončil v EBEL lize na druhém místě. V sezoně s ním Znojmo třikrát prohrálo, z toho jednou na nájezdy, a jednou zvítězilo.

„Hrají výborně před oběma brankami, kde si pomáhají důrazem a dávají odtud dost gólů. Na to si musíme dát pozor. Hrají podobně jako Villach, který jsme doma v neděli přehráli, jenom jsou v tom o dost lepší,“ shrnul obránce Hájek. Věří, že ve čtvrtfinále se jeho celku podaří zaskočit Záhřeb na ledě a umlčet jeho divoké fanoušky, kterých chodí na zápasy kolem šesti tisíc.

Play off se v EBEL lize hraje na čtyři vítězné zápasy a bez nájezdů v případě remízy. Rozhoduje vždy náhlá smrt. Po dalších třetinách se prodlužuje až do gólu. Domácí prostředí si budou týmy střídat po každém zápase, takže Znojmo se mezi svým domovem a Záhřeb pořádně nacestuje.

K postupu Orlům gratuloval taky bývalý znojemský hráč Radim Bičánek, nyní opora zadních řad Komety Brno. „Napsal mi, že gratuluje. A že ta Vídeň, to je teda věc,“ smál se Haman.


ČTVRTFINÁLE EBEL LIGY


Linz-Vídeň

Záhřeb-Znojmo

Fehérvár-Lublaň

Salzburg-Klagenfurt

Hraje se na čtyři vítězné zápasy. Termíny: 19., 21., 23. a 26. února, případně 28. února, 1. a 4. března.

Vstoupit do diskuse
1