František Suchan
5. května 2015 • 12:16

Prezident IIHF Fasel: Všechno klape, MS v Česku je bezvadné!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Turnaj v Česku je bezvadný. Mistrovství se bude hrát dál každý rok, Světový pohár je čistě produkt NHL. A její hráče na příštích olympijských hrách snad uvidíme, současný zámořský postoj je jen součástí vyjednávání. Tolik hlavní myšlenky, které včera v O2 Areně prezentoval René Fasel, prezident Mezinárodní hokejové federace. Všiml si i pískotu při úvodním ceremoniálu, ne že ne.



Nadšení pro právě probíhající šampionát má v popisu práce, tentokrát se mu ale dá věřit upřímnost. Z Reného Fasela po prvním víkendu mistrovství světa v Praze a Ostravě čiší spokojenost, k níž má důvod.

Tahle akce zatím klape. Oba stadiony jsou pravidelně narvané, organizace je bezproblémová, lidi se baví, hokejisté si nestěžují. „Jsem velmi potěšen tím, jak tady všechno běží hladce,“ pochvaloval si šéf IIHF, který je ve své pozici od roku 1994. „Ráno jsme měli schůzku direktoriátu a nebyla tam jediná připomínka. Týmy jsou spokojené, a to mají některé velmi vysoké požadavky. Nikomu nic neschází. Z toho mám vyloženě radost.“

A že to takhle idylicky v Česku naposledy nevypadalo. V roce 2004 totiž byla pražská aréna dokončena doslova na poslední chvíli, což se na chodu turnaje projevilo. „Teď už jste na tuhle halu zvyklí, tehdy se s ní všichni včetně organizátorů sžívali za pochodu,“ uznal Fasel.

Řeší tak spíše věci, které se týkají dlouhodobějšího směřování IIHF. Nedávno se třeba dozvěděl, že jejím podnikům bude konkurovat Světový pohár, plánovaný na příští léto a organizovaný NHL. „My máme mistrovství světa a olympijské hry, oni mají tenhle produkt. Proč by ne? Ať si ho udělají,“ komentoval smířlivě Fasel.

Že by právě tato akce mohla předznamenat absenci hráčů NHL na příštích olympijských hrách v roce 2018 v Pchjongčchangu, si nepřipouští. „Nic nového v tomhle ohledu zatím není, ale bude to větší oříšek než doposud,“ uznal. „Bylo jasné, že NHL bude chtít být ve Vancouveru, nebo se ukázat v Rusku, ovšem Jižní Korea bude složitější. Ale já opravdu doufám, že se dohodneme, aby na olympiádě dál mohli startovat ti nejlepší hráči. Čeká nás hodně práce, ale věřím, že nejpozději začátkem příštího roku bude na stole dohoda.“

Zámořská soutěž se však zatím staví k takové variantě velmi zdrženlivě, až odmítavě. „Tímhle způsobem v Severní Americe začínají všechna vyjednávání, to je součást jejich přístupu. Nic nevzdávám. Garymu Bettmanovi vždycky říkám, že se zajímá jen o byznysovou stránku, ne o samotný sport. A on to nerad slyší,“ zmínil Fasel bosse NHL.

A i kdyby se olympijské soupisky propříště musely obejít bez zámořských hvězd, mistrovství světa pojede dál v současném formátu. Žádné změny termínů ani pravidelnosti turnaje se neplánují. „Každý rok dostávám tuhle otázku, ale mám na ni jednoduchou odpověď. Vždyť loni jsme měli přes 600 tisíc návštěvníků v Bělorusku, dohromady skoro 1 miliarda lidí se dívala na všechny přenosy, tenhle rok můžeme divácký rekord opět zlomit. Proč tedy měnit něco, co zajímá lidi? Ne, klidně bych měl rád mistrovství dvakrát ročně,“ reagoval prezident mezinárodního hokeje.

A taky muž mezi tuzemskými fanoušky stále značně neoblíbený. Jistá nedůvěra v osobu švýcarského zubaře a bývalého rozhodčího započala především na MS 1997 kvůli disciplinárním trestům po památné rvačce s Kanadou.

„To je starý příběh, byť na úvodním ceremoniálu se mi zdálo, že někteří mají dobrou paměť,“ připomněl Fasel pískot při pátečním zahájení turnaje. „Když jdu ale před halu, lidi chtějí podpisy nebo společné fotky, to jsou asi ti mladší, co už si nevzpomenou,“ usmál se.

„Tohle je součást naší práce, nikdy nepotěšíte všechny. Pořád ale říkám, že máte fantastické fanoušky,“ uzavřel funkcionář, který za svého mentora považuje Miroslava Šubrta, tedy člověka, který se vydatně zasloužil o rozvoj hokeje a až do své smrti byl čestným předsedou IIHF.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud