13. února 2012 • 05:00

5 důvodů, proč by měl jet veterán Nedvěd na mistrovství světa

Autor: Martin J. Křížek
Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sám se obával, jestli bude na mezinárodní scénu ve čtyřiceti letech stačit. Po druhém reprezentačním turnaji se definitivně zbavil pochyb on i trenér Alois Hadamczik. Petr Nedvěd zapadl do české sestavy na Švédských hrách stejně dobře jako na předešlém podniku ve Finsku a hlasitě si řekl o nominaci na nadcházející šampionát. Hledali jsme 5 důvodů, proč by se měl na sever Evropy vrátit i na začátku května.



Produktivita

Nedvěd rozhodl nájezdy se ŠvédyFoto Michal Beránek (Sport)
Na počátku páté dekády svého života kraluje extraligovému bodování. Jak řekl Hadamczik před odletem do Stockholmu: "Ne každý z popředí bodování musí automaticky reprezentovat." Argumentoval tím však na absenci Radka Dudy, u kterého váhal, zda by se v národním týmu prosadil stejně jako v domácí soutěži. Nedvěd to zvládl, možná nad očekávání. Během šesti startů přesně zamířil pěkrát! Úchvatná bilance. Když při listopadovém turnaji Karjala oblékl po 15 letech český dres, hned v prvním utkání proti Švédsku skóroval dvakrát. Nakonec se stal se třemi brankami nejproduktivnějším hráčem výběru. Průběžnému bodování v aktuální sezoně kraluje i po Švédských hrách.

Stálost formy

Bodování extraligy
1. Petr Nedvěd LIB 56 (22+34)
2. Petr Ton SPA 52 (24+28)
3. Radek Duda PLZ
50 (23+27)
4. Jiří Burger VIT 50 (19+21)
5. Petr Koukal PCE 48 (17+31)

Extraligové bodování vede téměř stylem start - cíl. Od úvodních kol se pohyboval mezi první trojicí, která se mu nikdy nevzdálila. Navíc gólový příspěvek na úvodním podniku Euro Hockey Tour také nebyl pouhým zábleskem namotivovaného veterána. Nedvěd musel kvůli zlomené čelisti vynechat vánoční Channel One Cup v Moskvě, s nominací na Švédské hry už však kouč neváhal. Liberecký kapitán se mu odvděčil: rozhodl pro něj nájezdové drama s "prokletými" Švédy a v závěrečném zápase zlomil narůstající tlak Rusů druhým českým zásahem.

Zkušenosti

V souboji s Viktorem Tichonovem.Foto Michal Beránek (Sport)
Patnáct sezon strávil v zámoří. V počtu odehraných zápasů v nejslavnější hokejové soutěži světa mu mezi krajany patří desáté místo, v produktivitě je dokonce pátý. Úspěchy z minulosti mu však samy o sobě pozvánku do reprezentace nezaručí. Nedvěd si o ni řekl především stabilní výkonností. Přesto, případný start na mistrovství světa by pro něj nebyl vrcholem kariéry, ze kterého by se mu měla rozklepat kolena. Hadamczik by se na něj naopak mohl spolehnout v kritických či klíčových situacích, jako jsou přesilovky či samostatné nájezdy, při nichž v extralize exceluje. Pevné nervy ukázal i v posledním nájezdovém dramatu se Švédy, který přesnou střelou rozhodl. Na druhou stranu, Nedvěd nikdy nic velkého nevyhrál. A na sklonku kariéry tak má životní motivaci.

Fyzická kondice

Bodování reprezentace
1. Petr Nedvěd 6 5 (0+5)
2. Zbyněk Irgl 9 5 (3+2)
3. Jakub Nakládal 9 4 (1+3)
4. Petr Vrána 3 3 (2+1)
5. Jakub Petružálek 6 2 (2+0)

Ostřílený veterán by však zajisté neplnil pouze úlohu zasloužilé hvězdy, která zpoza branky soupeře diriguje hru. Nedvěd je i přes svůj pokročilý věk jedním z nejvytíženějších hráčů ligy. Když hrají Bílí Tygři vypjatý zápas, zdálo by se, že snad ani nestřídá. Viditelně nestrádá ani rychlostně. V hbitosti a pohybu jasně předčí například vrstevníka Jágra. Hokej ho baví, a když nemůže hrát, tak trpí. Právě díky své zarputilosti se rekordně rychle vrátil na led po zlomenině čelisti na přelomu listopadu a prosince. "Jsem holt mizernej marod," utrousil po třízápasové herní pauze.

Slovo vůdce

S o generaci mladším Jakubem Petružálkem.Foto Pavel Mazáč
Ať už Nedvěd na šampionát pojede či ne, jedno je jisté: kapitánem zůstane - pokud bude zdravý - Tomáš Rolinek. I lídrovi posledních let však přišla vhod přítomnost zkušeného Jágra v týmu posledních dvou medailových výběrů. Ne, že by svou úlohu strhnout mužstvo snad nezvládal sám, ale pomocný motivátor nebyl v české kabině rozhodně na škodu. Avšak hvězdná "osmašedesátka" už předem avizovala, že nehledě na výsledek své Philadelphie v play off NHL, se z letošního vrcholu sezony nejspíš omluví. Právě jeho roli by tak mohl převzít harcovník Nedvěd, jehož Hadamczik poctil "céčkem" už na Karjale.

Vstoupit do diskuse
13

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud