28. února 2014 • 17:20

Fanoušci hokejové Slavie se bojí krachu. Vedení napsali otevřený dopis

Autor: hok
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nazlobily je poměry v hokejové Slavii. Fanoušci pražského klubu jsou znepokojeni odchodem Vladimíra Růžičky i dalšími zkazkami, které se šíří kuloáry. Hráči prý nedostávají výplaty, ekonomická situace je na hraně. To vše se odráží i v tabulce.



Otevřený dopis je adresovaný Richardovi Benýškovi, majiteli Slavie. Zde si ho můžete přečíst v plném znění:

Otevřený dopis fanoušků Slavie

Vážený pane Benýšku, vážené vedení klubu,

jako zástupci fanoušků hokejové Slavie jsme znepokojeni situací, v jaké se náš klub nachází. V poloprázdné hale jsme to my, kdo každý zápas v sektorech za brankou žene Slavii svými hlasivkami. Během sezóny najezdíme stovky kilometrů, abychom mohli tým podpořit na venkovních utkáních. I z těchto důvodů si dovolujeme vyjádřit svůj názor a požádat Vás o reakci na tento otevřený dopis.

Váš přístup a Vaše vyjádření během našeho společného setkání po konci minulé sezóny v nás vzbudily velké naděje a očekávání do budoucnosti. Nyní, téměř o rok později, je Slavia v úplně jiné situaci.

„Klub s obrovským potenciálem“ je mimo pozice zaručující play-off. Největší ikona klubu, jaká nemá v českém hokeji obdobu, byla ochotna odejít do KHL, o které se předtím vyjadřovala nelichotivě. Média píší o negativní atmosféře mezi vedením a trenérem a o nevyplacených výplatách. Téměř nulová komunikace směrem k fanouškům tyto spekulace nejen že nevyvrací, ale naopak podporuje další dohady.

Ačkoliv bylo v létě zveřejněno, že má o post generálního partnera klubu zájem několik subjektů, je jím i po roce  Bestsport Arena, která byla prezentována jako provizorní řešení pro loňské play-off. V současné situaci nejsou peníze nejen na posílení kádru, ale ani na běžný marketing a slibované zlepšení image klubu. Mezi fanoušky jsou tak stále více slyšet hlasy, že je nutné svůj nesouhlas s kroky vedení demonstrovat veřejně.

Před sezónou bylo slibováno, že se částečně změní design uvnitř haly tak, aby bylo cítit, že je zde Slavia skutečně doma. Realita? Jedna vlajka před halou, dres na soše uvnitř haly a pár fotografií za turnikety. Připadá Vám, že se po těchto změnách fanoušci v O2 Areně cítí jako doma?

Minulý týden jste prohlásil, že uděláte vše pro postup do předkola play-off. S tím souvisí maximální klid hráčů a jejich plné soustředění pouze na hru. Můžete vyvrátit, že jsou jejich výplaty v rozhodující fázi sezóny v prodlení?

V rubrice Ptejte se na webových stránkách klubu bylo 31. 1. 2014 na přímý dotaz odpovězeno, že „s výplatami v klubu není problém“. Přesto se proti tvrzením v médiích, která píší o několikaměsíčním zpoždění výplat, nikdo z klubu neohradil.

Je ekonomická situace klubu natolik dobrá, aby bylo možné ještě před oficiální žádostí ze strany svazu vydat prohlášení, že jste ochotni Vladimíra Růžičku uvolnit pro potřeby reprezentace, a podstatně si tak ztížit pozici před vyjednáváním o případné kompenzaci za předčasné ukončení smlouvy? V porovnání s bojem o Tomáše Hertla se nám zdá obrana zájmu klubu nesrovnatelná.

Je pro Vás, jako majitele HC Slavia, důležitější úspěch reprezentace, nebo klubu? Pokud klubu, myslíte si, že dokážete Vladimíra Růžičku adekvátně nahradit nejen co se týče sportovní, ale i marketingové stránky?

Je Vám známo, že Vladimír Růžička měl podle svých slov nabídku ze Slovanu Bratislava a byl připraven ji po sezóně přijmout? Pokud by taková situace nastala, umožnili byste mu odchod bez odstupného, nebo byste požadovali odstupné vzhledem k platné smlouvě? Může si klub dovolit vyměnit ztrátu z této potenciální kompenzace za „pomoc českému hokeji“?

Vladimír Růžička v rozhovorech v červenci 2013 a únoru 2014 řekl: „Se Slavií jsem spjatý už 20 let a nechci na tom nic měnit, v tuhle chvíli si neumím představit, že bych byl někde jinde než tady“ (červenec 2013) a „Přiznám se, že po těch čtrnácti sezónách ve Slavii byl nejvyšší čas něco změnit“ (únor 2014)? Můžete vyloučit, že za tímto názorovým obratem stojí nesplnění dohod o chodu klubu?

Pokud je pan Růžička uvolněn k reprezentaci na omezenou dobu jedné sezóny, platí, že pro sezónu 2015/16 se na pozici hlavního trenéra A týmu vrací, protože má na tuto sezónu platnou smlouvu? Myslíte si, že Slavia bude v takovém případě zajímavá pro libovolného trenéra, který bude vědět, že je jeho pozice časově omezená bez ohledu na výsledky?
Myslíte si, že z pozice majitele Slavie jsou šťastná vyjádření o společném působení Slavie a Sparty v O2 Areně či spekulace o tom, zda by Slavii nebylo lépe v KHL?

Na závěr dovolte připomenout Váš výrok z rozhovoru po Vašem vstupu do Slavie: „Slavia je klub s obrovským potenciálem, je to kvalitní značka, kterou chceme rozvíjet. Naší dlouhodobou strategií je řádná správa majetku a zvyšování jeho hodnoty.“ Považujete současnou situaci za naplnění tohoto Vašeho cíle?

Tímto otevřeným dopisem Vám chceme nabídnout možnost uklidnit emoce mezi fanoušky a zabránit eskalaci problému. O odpověď Vás žádáme do pondělního poledne.

Za Fanklub HC Slavia Praha

Michael Tomeš, předseda
Tomáš Brouček
Vlasáková Jitka
Karel Košťál
Slaný Michal
Kovařík Marek
Kesman Filip

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud