29. srpna 2014 • 15:10

Horák se pokusí postavit judistické hvězdě Rinerovi

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Co znamenají Lionel Messi či Cristiano Ronaldo pro fotbal, to je Teddy Riner pro judo. V sobotu se francouzské hvězdě jako první z českých reprezentantů může postavit Michal Horák, podmínkou je postoupit do 2. kola mistrovství světa v Čeljabinsku přes Australana Jakea Andrewarthu.


Touhu utkat se s Rinerem projevil Horák už před odletem, doufal však, že tu šanci dostane v pozdějších kolech. I tak se na výzvu těší. "Moc jsem chtěl na něj narazit, protože jinde ta šance není. Žije tak trochu v jiném světě," řekl novinářům.

"Už dříve jsem si představoval, jak bych ho mohl hodit, nebo jakou jeho slabinu bych mohl využít. No a vyšlo mi z toho nula. Nic jsem nenašel, takže pokud se s ním budu prát, budu improvizovat," líčil Horák své šance.

Podle trenéra Petra Laciny to bude mít těžké, ale šance prý je, ačkoli Francouz naposledy prohrál v roce 2010 s Japoncem Daikim Kamikawou a v kariéře podlehl jen v devíti ze 159 zápasů. Zvláště když Rinera může už v 1. kole potrápit Izraelec Or Sasson. "Riner má neskutečně dlouhé ruce a obrovskou sílu. Je to šestinásobný mistr světa a obrovská hvězda. Na tenisovém Roland Garros kvůli němu přerušili finále, aby ho přivítali v publiku. Ale teď ještě nemá cenu řešit Rinera, Michal musí nejprve přejít přes Australana," uvedl Lacina.

Pro Horáka jde o premiéru v nejvyšší váze mezi světovou elitou. Kariéru začínal v kategorii do 90 kilogramů, pak zápasil do sta kilogramů. Nyní občas narazí i na soupeře, který je o 70 až 80 kilogramů těžší, než byl v minulosti zvyklý. Dokázal však už porazit i Rumuna Daniela Nateu, který má 160 kilogramů.

"Je to o taktice, když zaútočím moc brzo, tak na mne upadne, zalehneme mě a prohraju. Takže je to o tom je unavit, hýbat se doleva doprava a po čtyřech minutách zaútočit," poodkrývá taktiku Horák. "Soupeři se mě snaží zastavit na místě a zalehnout, já se jim musím snažit utíkat tak, aby to nebylo na trest za pasivitu," dodal.

Předtím byl Horák přitom zvyklý útočit a chodit do rizika. "To teď nesmím. Třeba s tím Nateou jsem byl na zemi a mohl jsem jít do držení, ale bál jsem se, aby se se mnou neotočil a nezalehnul mě," popisoval Horák.

V taktice mu pomáhá i dobrá vytrvalost. V minulosti dokonce běhal maratony. "Pražský maraton jsem dal za 3,5 hodiny. Odmala jsem běhal, ale teď už to není takové. Měl jsem takový okruh, který jsem běhal za 20 minut. Teď to mám za 25 minut a na konci pořádně nevidím a nemůžu chytnout dech," prohlásil Horák, který kvůli přestupu do vyšší váhové kategorie musel z 90 kilogramů přibrat na 120.

Oproti ostatním reprezentantům má ale velkou výhodu. Zatímco Lukáš Krpálek musí čtyři dny před startem na turnaji hubnout ze 107 na 100 kilogramů náročným tréninkem v neoprenu, Horák si váhu nemusí hlídat, spíše naopak. "To je ohromná výhoda, před závody nemám špatnou náladu. Můžu si dojít koupit něco sladkého, v letadle po klucích dojídám, mohu si přidávat, je to mnohem pohodlnější. Pak mohu v klidu sledovat, jak kluci omdlévají před váhou," popisoval Horák.

Ač se sám nyní označuje za "pašíka", váhu přibírá kontrolovaně. "Věnuje se výživě a posilování, takže neztloustnul, ale zmohutněl, nabral aktivní hmotu. Není to jako u zápasníků suma," upozornil trenér Lacina.

Takové nabírání váhy však není snadné. "Myslel jsem si, že to půjde samo, ale není to pravda. Dlouho se to drželo na 115 kilech, teď se to trochu hnulo, ale pořád to jde pomalu. Musím jíst šestkrát denně, tvarohy, proteiny, je to trochu oběť, ale věřím, že se v této kategorii prosadím, když v nižší váze u nás kraluje Lukáš Krpálek," dodal Horák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud