21. listopadu 2014 • 16:34

Tipsport ligu bude hostit Olomouc a nově Vyšehrad a Ml. Boleslav

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Osmnáctý ročník zimní fotbalové Tipsport ligy budou v lednu nově hostit hřiště na Vyšehradě v Praze a Mladá Boleslav a tradičně Olomouc. Turnaje se zúčastní sedm prvoligových a devět druholigových celků. Final Four se uskuteční 24. a 25. ledna v Brozanech nad Ohří v Litoměřickém kraji.


"Po minulých letech, kdy se končilo v Berouně, jsme se rozhodli, že budeme prezentovat soutěž po celé republice a hledat fotbalové destinace, kde je kvalitní povrch, ale nehraje se tam liga, aby to pro místní byla velká událost," vysvětlil ředitel turnaje Aleš Kolář. "Je předpoklad, že by v Brozanech mohlo přijít až tisíc fanoušků," dodal.

Šestnáct celků bude rozděleno do čtyř skupin po čtyřech, z nichž vítězové postoupí na závěrečný turnaj. Skupiny A a B se odehrají na Vyšehradě za účasti ligových celků Dukly, Českých Budějovic a obhájců vítězství Bohemians Praha 1905.

"V Praze jsem vybírali z více hřišť, ale kluby projevily zájem o Vyšehrad i na úkor menšího komfortu," uvedl Kolář.

Skupinu C bude hostit Mladá Boleslav i za účasti místního prvoligového celku, který se se vrací do turnaje poprvé od roku 2007, a Hradce Králové. V olomoucké skupině D si zahrají Brno a Ostrava.

"Náš záměr byl, aby v každé skupině byly dva prvoligové a dva druholigové celky. Povedlo se to, až na skupinu A, kde na poslední chvíli odstoupila Jihlava a museli jsme ji nahradit Kolínem," řekl Kolář.

Oproti minulému ročníku chybí z ligových klubů Slavia a Liberec, z tradičních účastníků musel kvůli soustředění odřeknout účast i Jablonec. Tentokrát však byli organizátoři blízko k tomu, aby poprvé od roku 1999 zlákali i pražskou Spartu.

"Tak blízko jsme ještě nikdy nebyli. Už jsme měli domluvené i termíny, měli jsme od nich i informace, které zápasy odehrají s celým kádrem a které s kombinovaným, ale po měsíci jednání nakonec Sparta účast odřekla," konstatoval Kolář.

Turnaj je pro kluby především přípravou na jarní část sezony, v případě dobrých výsledků na ně čeká i finanční odměna. Za každý bod v základních skupinách získají klubu 5000 korun, ve Final Four pak 22 tisíc. Pokud tedy některý z celků všechny zápasy vyhraje, získá 177 tisíc korun. Celkem majitel turnaje rozdá 624 tisíc.

Turnaj začne 7. ledna, základní skupiny vyvrcholí 21. ledna. O tři dny později odstartuje finálový turnaj. Vybraná utkání odvysílá ČT Sport a TV Tipsport. Patronem turnaje zůstává herec David Novotný.

Složení skupin:

Skupina A (Vyšehrad): Bohemians Praha 1905, Kolín, Táborsko, Most.

Skupina B (Vyšehrad): Dukla Praha, České Budějovice, Viktoria Žižkov, Vlašim.

Skupina C (Mladá Boleslav): Mladá Boleslav, Hradec Králové, Pardubice, Varnsdorf.

Skupina D (Olomouc): Baník Ostrava, Zbrojovka Brno, Sigma Olomouc, Zlín.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud