3. listopadu 2015 • 18:03

Kundrátek debutoval jako teenager, teď se vrací po sedmi letech

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Po více než sedmi letech oblékne Tomáš Kundrátek na turnaji Karjala znovu dres hokejové reprezentace a od debutu v roli osmnáctiletého benjamínka posbíral rodák z Přerova řadu zkušeností. V NHL sehrál bývalý třinecký obránce 30 zápasů za Washington, když ale poslední sezony trávil na farmě v Hershey v nižší AHL, rozhodl se pro odchod do Evropy. V dresu Dinama Riga si řekl o další reprezentační pozvánku a v budoucnu by si rád vybojoval i návrat do NHL.


Kundrátek v roce 2008 sehrál v reprezentaci čtyři zápasy, teď se cítí v jiné pozici než debutující teenager. "Bylo to něco jiného. Byl jsem mladý kluk, pan Hadamczik mi dal šanci a já se snažil dělat jen to nejlepší, co jsem mohl předvést. Teď jsem posbíral zkušenosti, zvykl jsem si trošku víc na útočení a bruslení. Budu se snažit prosazovat a dobře rozehrávat," řekl Kundrátek novinářům na dnešním srazu v Praze.

Pozvánka na první akci nového trenéra národního týmu Vladimíra Vůjtka staršího jej příjemně překvapila. "Nikdo nemá nic jistého a neví, jestli ho trenér pozve. Už se těším na zápasy. Přeci jen jsem už dlouho mezinárodní hokej nehrál," řekl pětadvacetiletý zadák.

V NHL hrál naposledy v sezoně 2012/13 a na farmě už třetí sezonu v řadě pokračovat nechtěl. "Hrál jsem po výluce 25 zápasů nahoře, cítil jsem se výborně a měl jsem čas na ledě kolem dvaceti minut. Cítil jsem se už jako součást týmu. Bohužel přišlo zranění a oni tam na nic nečekají. Zavolali jiného hráče a rozehrával jsem se znovu na farmě," vzpomínal.

V dalším ročníku stihl jen sedm utkání na farmě. "Měl jsem smůlu, že jsem si urval hned na začátku koleno. Zranění mi moc nepomohla, ale tak to je. Letos jsem se rozhodl, že se chci vrátit do Evropy a nikde není napsáno, že se nemůžu vrátit do NHL. Ta je snem každého malého kluka. Nikdy ty dveře nejsou zavřené a každý bude dělat všechno proto, aby se tam dostal," uvedl Kundrátek.

V Rize si užívá důvěry a na ledě jako nejvytěžovanější hráč týmu tráví téměř 23 minut na zápas. "S tím jsem do Rigy šel. Věděl jsem, že budu mít hodně prostoru. Jsem za to vděčný a snažím se odvádět slušné výkony," řekl.

Zvyká si ještě na přechod na větší evropské hřiště. "Ze začátku mi to moc nevyhovovalo, ale začíná se mi to líbit. V NHL a v AHL se hraje všechno hned dopředu, tady je to hodně o založení, rozjetí a překřížení ve středním pásmu. Nebyl jsem na to zvyklý, vyjel jsem zpoza brány a byl jsem první hráč a všichni ostatní si za mnou najížděli," uvedl.

Riga je v Západní konferenci KHL předposlední, ale Kundrátek doufá, že se tým probojuje do play off. "Začátek nám vyšel dobře, vyhráli jsme první zápas proti Kazani a pár dalších zápasů. Pak přišla taková krize, že jsme zápasy nedokázali dotáhnout do vítězného konce. Jednou jsi nahoře, jednou dole. Teď jsme se zvedli a vyhráli jsme před včerejší prohrou čtyři zápasy za sebou. Ale je ještě víc než půlka soutěže," připomněl.

V sobotu prožil s týmem nestandardní zápas, když na ledě Jokeritu Helsinky prohrávalo Dinamo po dvou třetinách 0:5, ale dokázalo vyhrát 6:5 po samostatných nájezdech. "Byl to neskutečný zápas. Něco takového není moc normální," usmíval se.

Po příchodu do Rigy se mohl spolehnout na pomoc brankáře Jakuba Sedláčka. "Známe se z dvacítek a bydlíme třicet minut od sebe. Je to skvělý kluk a hrozně mi pomohl," uvedl Kundrátek. Našel tam s rodinou příjemné zázemí po stěhování z USA. "Hershey je takové menší městečko, Washington zase metropole. Je to nádherné město a hrozně se mi tam líbilo. Riga je taková menší Praha, je to takové evropské město, všichni tam mluví anglicky," pochvaluje si.

Manželka Alannah je v Rize rovněž spokojená. "Ona je Kanaďanka, ale předky má z Ukrajiny. Evropa se jí líbí, tráví tady v Česku každé léto, ráda cestuje. Máme sedmiměsíční dítě, takže měla nejdříve trošku strach, jak to bude třeba s doktory. Ale všechno je v pořádku, starají se o nás skvěle," dodal Kundrátek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud