2. května 2016 • 15:09

ME je v olympijském roce pro veslaře hlavně testem formy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Chtějí medaile, nejlépe zlaté, ale mistrovství Evropy ve veslování od pátku do neděle v německém Brandenburgu bude pro české olympijské naděje hlavně testem formy na začátku sezony. Skifař Ondřej Synek má za sebou po osmi letech první soustředění a Miroslava Topinková-Knapková si bude chtít vylepšit náladu po prvním nepovedeném závodu.


"Strašně bychom si přáli, aby Mirka s Ondrou obhájili postavení, přivezli medaile nebo nejlépe vyhráli," řekl na dnešní tiskové konferenci místopředseda Českého veslařského svazu pro sport Václav Chalupa, jenž má na starosti reprezentaci. Věří, že by se na stupně vítězů mohla podívat také další olympijská posádka čtyřka bez kormidelníka lehkých vah.

V této loni dlouholetého člena Jana Vetešníka nedávno nahradil Michael Humpolec a dvojče Ondřeje Vetešníka na ME pojede dvojskif s Martinem Slavíkem. "Těm bych přál, aby se také prosadili a odjížděli na dodatečnou olympijskou nominaci s pocitem, že na to mají. Rádi bychom měli na olympiádě více než tři posádky," uvedl Chalupa. "V ostatních disciplínách bychom byli rádi za umístění v první půlce startovního pole," prohlásil.

Synek má za sebou standardní přípravu, ale letos byl poprvé po osmi letech na veslařském soustředění v Itálii. Celou dobu byl zdravý, jen ho trochu pobolívají záda. "Všechno zatím super, nikdy ale nevíte, jak na tom jste, dokud neabsolvujete první závod. Pokusím se vyhrát, ale nezávodění od loňského mistrovství světa asi bude trochu znát," řekl před šestnáctou sezonou v kariéře. "Ale je jasné, že olympiáda je letos jasná priorita," uvedl obhájce stříbra z Londýna i Pekingu.

V podobném duchu mluvila i Topinková-Knapková. "Hlavně na olympiádě chceme uspět," uvedla olympijská vítězka z Londýna. I proto si nedělá velkou hlavu z toho, že v prvním závodu sezony v italském Varese byla jen ve finále C. "To byl první start roku. Nepovedla se mi jen opravná jízda, v rozjížďce jsem nejela špatně. Nejsem z toho nadšená, ale je třeba to hodit za hlavu," prohlásila skifařka.

Jezero v Brandenburgu bude pro české veslaře velkou neznámou. Chalupa tam závodil v roce 1985 na mistrovství světa juniorů, kde byl devátý na dvojskifu, od té doby tam nebyl. "Takže se budu rád dívat na místa, kde začala moje kariéra," uvedl Chalupa.

Otevřené prostranství věští větrné podmínky, podobně jako v roce 2005, kdy tam na MS juniorů vybojovaly titul Jitka Antošová s Gabrielou Vařekovou na dvojskifu. Foukat by ale mělo všem stejně, dráha by podle dostupných informací měla být regulérní. "My tam nikdy nezávodili," uvedli Topinková-Knapková a Synek. "Je to jezero, to je všechno, co víme," přidal Ondřej Vetešník.

Nominace ČR:

Muži:

Ondřej Synek (skif); Milan Viktora (skif lehkých vah); Michal Plocek, Matyáš Klang (dvojskif); Jan Vetešník, Martin Slavík (dvojskif lehkých vah); Jakub Podrazil, Lukáš Helešic (dvojka bez kormidelníka); Miroslav Jech, Miloslav Šágr, Jakub Makovička, Jan Lapáček (čtyřka bez kormidelníka); Vojtěch Řimák, Ondřej Hollas, Martin Basl, Adam Štěrbák (párová čtyřka); Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Michael Humpolec, Ondřej Vetešník (čtyřka bez kormidelníka lehkých vah); Jakub Grabmüller, Jaroslav Kedaj, Jan Potůšek, Michal Nový, Jakub Paroulek, Jan Andrle, Dmytro Baranivskyi, Adam Kapa, korm. Matěj Čermák (osma).

Ženy:

Miroslava Topinková-Knapková (skif); Tereza Kociánová, Anna Žabová (dvojskif lehkých vah); Kateřina Kopecká, Martina Stillerová (dvojka bez kormidelnice); Kristýna Fleissnerová, Lenka Antošová (dvojskif).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud