9. července 2017 • 17:10

Drsnou královskou etapu ničily pády, končí Porte i Thomas, slavil Urán

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nedělní královskou 9. etapu Tour de France ovládl po spurtu Rigoberto Urán, který těsně porazil Warena Barguila. Závod po pádu končí pro druhého muže průběžného pořadí a týmového kolegu lídra Sky Chrise Froomea Gerainta Thomase. Ten měl nehodu ve sjezdu na mokré silnici a s podezřením na zlomenou klíční kost ze závodu odstoupil. Ve sjezdu ošklivě upadl i Richie Porte, toho museli hned z trati odvézt do nemocnice.



Závod v neděli skončil pro dva dosavadní členy elitní desítky a adepty na dobré celkové umístění. Po pádu na kluzké silnici zhruba 100 km před cílem při klesání z Col de la Biche musel odstoupit britský pomocník Froomea z týmu Sky Geraint Thomas, jenž si zlomil klíční kost. V závěrečném sjezdu z Mont du Chat měl zase těžkou nehodu Australan Richie Porte, který navíc srazil Daniela Martina. Ir ale na rozdíl od něj etapu dokončil a je celkově šestý.

O prvenství v etapě spurtovala po 181,5 km v Chambéry šestičlenná skupina a o vítězi musela rozhodnout cílová fotografie. Z vítězství se původně radoval domácí Warren Barguil, ale nakonec se ukázalo, že si svůj první triumf na Tour v kariéře připsal Urán. Pro Barguila mohlo být útěchou, že se díky své dnešní aktivitě oblékne v příští etapě do puntíkovaného dresu nejlepšího vrchaře.

"Je to neskutečné, netušil jsem, že jsem vyhrál. Chtěl jsem se přitom jen udržet ve skupině, protože při pádu Dana Martina a Richieho Portea jsem zničil přehazovačku. Byl jsem si jistý, že zvítězil Warren, takže je to příjemné překvapení a jsem šťastný," uvedl Urán, jenž se posunul na čtvrté místo průběžného pořadí.

VIDEO | Podívejte se na těsný finiš 9. etapy

Šampion z let 2013, 2015 a 2016 Froome dojel třetí a před volným pondělím vede o 18 sekund před Italem Fabiem Aruem. Třetí je celkově Francouz Romain Bardet, který ztrácí už 51 sekund.

"Mám dnes smíšené pocity. Samozřejmě jsem rád, že jsem si udržel žlutý dres, ale byla to bláznivá etapa. Zrovna teď jsem viděl obrázky z pádu Richieho Portea, bylo to děsivé. Doufám, že je v pohodě," uvedl Froome na adresu svého bývalého kolegy. "A navíc upadl i můj parťák Geraint Thomas. Ale zbytek týmu odvedl skvělou práci a kontroloval závod, což dnes rozhodně nebylo lehké," dodal rodák z Nairobi.

Porte upadl v levotočivé zatáčce a doklouzal po silnici na pravou stranu, kde nejprve srazil Martina a poté narazil do skalnaté stěny. Dlouho byl poté v péči lékařů. "Byl při vědomí převezen do nemocnice," řekla lékařka závodu Florence Pommeryová.

Richie Porte v péči lékařů po nebezpečném pádu v 9. etapě Tour de France
Richie Porte v péči lékařů po nebezpečném pádu v 9. etapě Tour de France

Špatný den měl dvojnásobný vítěz závodu Španěl Alberto Contador. Při druhém velkém stoupání na Grand Colombier upadl a v závěru už na své rivaly nestačil. Dojel až dvacátý a na průběžném dvanáctém místě ztrácí na Froomea přes pět minut

Nejlepší z Čechů Roman Kreuziger dokončil etapu na 34. místě s odstupem 18:21 minuty a celkově mu patří 25. pozice. Debutant Ondřej Cink je celkově jednapadesátý a Zdeněk Štybar osmasedmdesátý.

Cyklistický závod Tour de France - 9. etapa (Nantua - Chambéry, 181,5 km):
1. Urán (Kol./Cannondale) 5:07:22, 2. Barguil (Fr./Sunweb), 3. Froome (Brit./Sky), 4. Bardet (Fr./AG2R), 5. Aru (It./Astana), 6. Fuglsang (Dán./Astana) všichni stejný čas, 7. Bennett (N. Zél./LottoNL), 8. Landa (Šp./Sky), 9. D. Martin (It./Quick-Step), 10. Quintana (Kol./Movistar) všichni -1:15, ...34. Kreuziger (ČR/Orica) -18:21, 58. Štybar (ČR/Quick-Step), 69. Cink (ČR/Bahrajn Merida) oba -27:10.

Průběžné pořadí:
1. Froome 38:26:28, 2. Aru -18, 3. Bardet -51, 4. Urán -55, 5. Fuglsang -1:37, 6. D. Martin -1:44, 7. S. Yates (Brit./Orica) -2:02, 8. Quintana -2:13, 9. Landa -3:06, 10. Bennett -3:53, ...25. Kreuziger -21:06, 51. Cink -43:22, 78. Štybar -59:13.

9. etapa 9. etapaFoto Sport

Vše o Tour de France najdete zde>>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud