8. července 2017 • 18:54

Jel v bolestech, přesto nováček na Tour vyhrál: Mlel jsem z posledního

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Letos poprvé se dostal do nominace stáje Direct Énergie na největší cyklistický závod. Francouzský jezdec Lilian Calmejane za důvěru poděkoval nejlépe, jak mohl. Ovládl osmou etapu, během které také vysvlékl Fabia Arua z puntíkatého dresu. „Je to něco úžasného, jsem moc rád, že mi můj tým důvěřoval, a že se mi to podařilo,“ radoval se šťastný vítěz, který však závod dojížděl v bolestech. 



Do konce osmé etapy zbývalo pouhých pět kilometrů, když se Calmejaneovi začaly ozývat křeče v lýtkách. Přestože měl v těsném závěsu Roberta Gesinka, byl donucený přestat šlapat. „Měl jsem velké problémy s křečemi, cítil jsem je už v poslední fázi toho stoupání,“ přiznal. „Nebyl jsem odpočatý. Poslední dvě etapy sice byly rovinaté a zdály se snadné, ale nechal jsem na nich hodně energie, která mi dnes chyběla,“ řekl Calmejane, který i přes viditelnou únavu a bolesti dokázal vyhrát.

Jeho potíží si všiml i Gesink a snažil se ze všech sil zabojovat, byl však už na pokraji sil a Francouze se mu dohnat nepodařilo. „Nešlo ho dojet, už jsem na to prostě neměl,“ vysvětloval v cíli zklamaný Gesink. „Na druhou stranu jsem přesto hrdý na to, co jsem dokázal. Sice se musím spokojit s druhým místem, ale další šance ještě určitě přijdou,“ dodal.

Lilian Calmejane v loňském roce vyhrál na Grand Tour vůbec poprvé, ovládl čtvrtou etapu na Vueltě. I díky tomu se dokázal probojovat i na letošní ročník Tour de France. „Rozhodně jsem si nepředstavoval, že vyhraju etapu na Tour takhle brzy. Vždycky jsem o tom snil, ale je to i pro mě šokující,“ radoval se. Zároveň však přiznal, že ho křeče opravdu hodně potrápily. „Bylo na mně určitě vidět, že už melu z posledního. Věděl jsem, že se jen musím dostat přes horizont a pak už to bude dobré,“ vysvětlil.

Kromě prvního místa dokázal vybojovat i další triumf. Svlékl z puntíkatého dresu pro nejlepšího vrchaře Fabia Arua, na pódium tak šel hned dvakrát. „Všechno dneska fungovalo perfektně, týmoví kolegové mi udělali krásnou pozici a já jsem tam doskočil včas,“ děkoval Calmejane.

Vše o Tour de France najdete zde>>>

Tour de France má za sebou osm etap
Tour de France má za sebou osm etap

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud