24. dubna 2014 • 11:54

Phelps před prvním závodem: Nikdo mě nenutí, dělám to pro sebe

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už jen hodiny zbývají k návratu americké plavecké legendy Michaela Phelpse. Kolem deváté hodiny večer českého času dnes Phelpse čeká rozplavba na sto metrů motýlek na závodech v arizonském městě Mesa, bude to jeho první start od olympiády v Londýně, kde v létě 2012 původně ukončil kariéru.



Peníze? Další sláva? Nic z toho údajně nemotivovalo Michaela Phelpse k návratu tolik jako pohled do zrcadla. „Za poslední rok jsem nedělal skoro nic. Cestoval jsem, hrál jsem golf, rychle jsem přibral,“ říká Phelps, který se ze své londýnské závodní váhy kolem 85 kilogramů dostal až na 102 kilo.

„Tohle dělám, protože chci. Nikdo mě nenutí. V roce 2012 bylo pro mě těžké zůstat dál motivovaný. Ale teď si to užívám, fakt se bavím. Něco jsem postrádal. Vrátit se zpátky do bazénu je neuvěřitelné,“ pochvaluje si Phelps.

O jeho comebacku se spekulovalo hodně už v minulém roce. A v lednu přišel Phelps za svým bývalým koučem Bobem Bowmanem a začali s tréninkem. „Když poprvé přišel, byl opravdu úplně z formy,“ směje se Bowman.

Phelps si po olympijských hrách v Londýně, po nichž má za plavkami 22 olympijských medailí včetně osmnácti zlatých, užíval jiné stránky života. „Bob se mě zeptal, kdy jsem byl naposledy na masáži. Říkám: Jsem si docela jistý, že to bylo v Londýně,“ líčí Phelps.

Plavec Michael Phelps se v Arizoně chystá k návratu
Plavec Michael Phelps se v Arizoně chystá k návratu

Místo drilu v bazénu se nejúspěšnější olympionik historie snažil zlepšit v golfu. Jednou se dokonce jeho hole in one stala internetovým hitem. Když dostal Phelps otázku na golf teď, jen se pobaveně zasmál.

„Tu hru mám rád, je velmi zábavná, byla to pro mě výzva. Golf je něco, co budu dělat celý zbytek života. Ale vyžaduje hodně práce, abych se dostal tam, kde bych chtěl být. I když mám za sebou dvacet tisíc odpalů v šesti měsících,“ říká Phelps.

Teď se v osmadvaceti letech vrací do amerického národního týmu a cítí se v něm jako doma. „Bavím se. Hodně se směju, jsem šťastnější, na trénincích žertuju,“ vykládal Phelps uvolněně. „Jenom jsem tam jako dědeček, to je na tom nejhorší.“

Na mítinku v Mese čekají Phelpse nakonec jen dva závody. Odhlásil se ze stovky kraulem, bude na startu motýlkařské stovky a padesátky volným způsobem.

Muž, který vydělal miliony na sponzorských smlouvách, paradoxně nastupuje do nové fáze kariéry bez kontraktu s výrobcem plavek. „Nemám žádné plavky, nic. Můj kontrakt se Speedem vloni skončil. Teď se považuju za volného agenta,“ říká Phelps s úsměvem.

Jeho cílem je bojovat o další medaile na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Především na startu své nové cesty bude ale čelit nedůvěře. Phelps ale z neúspěchu strach nemá.

„Vždycky mám cíle, které chci dosáhnout. Je to tak i teď. Tohle dělám pro sebe. Pokud nebudu tak úspěšný, jak si všichni myslíte, že bych měl být, a vy si budete myslet, že to poškodí moji kariéru, je to jen váš názor. Já to dělám proto, že se chci vrátit,“ zdůrazňuje Phelps.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud