Ilona Kolářová
5. srpna 2013 • 11:26

Plavání našlo svého Phelpse v sukních. 6x zlatá Franklinová má nohu č. 46

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Moje tělo je na plavání dar od Boha,“ raduje se americká plavkyně Missy Franklinová, se šesti zlatými medailemi největší hvězda mistrovství světa v Barceloně. Její tělesné parametry jsou na dívku impozantní: díky svým 186 centimetrům patří k nejvyšším plavkyním, má široká ramena a obrovská chodidla. Obouvá šestačtyřicítky!



„Jejím nohám říkáme vestavěné ploutve,“ směje se její otec Dick. Noha jeho dcery skutečně patří k raritám. Fenomenální plavec Michael Phelps pádluje nohou číslo 48 a osmnáctiletá dívka si kupuje boty jenom o dvě čísla menší. Takové „lodě“ by v českých obchodem s dámskou módou stoprocentně nesehnala.

Nejen kvůli obřím chodidlům se Franklinové přezdívá Phelps v sukních. Osmnáctiletá Melissa které nikdo neřekne jinak než Missy, vyrazila všem dech ve chvíli, kdy před MS v Barceloně vyhlásila phelpsovský plán. Nešlo o nic menšího, než že nastoupí do osmi disciplín, což bylo o jednu více než na OH v Londýně, kde získala čtyři zlata a bronz, a vybojuje v nich zlaté medaile. To se v minulosti podařilo jen Michaelu Phelpsovi na olympiádě v Pekingu 2008, fenoménu, s nímž je zázračná plavkyně srovnávána už od svých patnácti let. 

„Její prohlášení mi přišlo moc bombastické. Podezřívala jsem Američany, že musejí mít vždycky nějakou hvězdu, na kterou upřou svoji pozornost. Nevěřila jsem, že to v té obrovské konkurenci zvládne. I když jí to na sto procent nevyšlo, ukázalo se, že je přesně ten typ, který taková výzva pomůže nabudit,“ je přesvědčena bývalá reprezentantka Ilona Hlaváčková, poslední česká medailistka na mistrovství světa.

Nakonec se to Franklinové o dva zlaté kovy nepodařilo. Start na znakařské padesátce vzdala a na stovce volným způsobem doplavala těsně pod stupni vítězů. I tak se stala osmnáctiletá Američanka se šesti zlatými medailemi fenoménem plaveckého mistrovství světa a prototypem plavkyně budoucnosti. „I když nemá osm zlatých, její výsledky dávají jejímu umění nadlidské rozměry,“ dodává Hlaváčková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud