Pavel Novotný
25. prosince 2016 • 04:56

Období po Berdychovi a Štěpánkovi? TOP 5 největších nadějí českého tenisu

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo v budoucnu nahradí Tomáše Berdycha?Kdo v budoucnu nahradí Tomáše Berdycha?FOTO: sport

    Jako byste přišli do přeplněného hypermarketu. K dispozici máte celou řadu zboží v různých obměnách. Stačí si jen zvolit. A pak zavítáte do vesnické samoobsluhy, kde to máte podstatně jednodušší. Vybírat totiž není moc z čeho. Taková je s jistou nadsázkou situace v českém mužském a ženském tenise. Zatímco Petr Pála se o budoucnost svého týmu bát nemusí, Jaroslav Navrátil má situaci úplně jinou. Kdo tedy v následujících letech nahradí Tomáše Berdycha, Lukáše Rosola a Radka Štěpánka?

  • ADAM PAVLÁSEK

    Adam PavlásekFoto profimedia.cz

    VĚK: 22

    NA ŽEBŘÍČKU: 75.

    Dlouho to vypadalo, že Adam Pavlásek zůstane pro český tenis jen příslibem a nenaplněným talentem. Jeho životním rokem se stala až právě končící sezona 2016, ve které se rodák z Bílovce konečně napevno usadil ve světové stovce.

    Na svém kontě má tři turnajové triumfy z challengerů, včetně toho pražského Sparta Prague Open z letošního roku. Průnikem do elitní stovky si zajistil účast na turnajích ATP, kde odehrál šest zápasů s vyrovnanou bilancí 3:3.

    Poprvé v kariéře si zahrál i na grandslamu, v Paříži došel do druhého kola. Rok zakončil na svém dosud nejlepším umístění v kariéře jako 76. hráč planety. „Teď vidím, že můžu na téhle úrovni hrát,“ jásal po své úvodní výhře na turnajích velké čtyřky nad Španělem Carballésem český tenista.

    Své schopnosti však dvaadvacetiletý hráč ukázal už i v Davisově poháru. V březnu roku 2015 pomohl po boku Jiřího Veselého k senzačnímu bodu proti páru Hewitt, Groth a i když to k celkovému vítězství nakonec nestačilo, ukázalo se, že českému tenisu roste solidní hráč.

    Po boku Radka Štěpánka o pár měsíců později svůj výkon potvrdil, když společně vybojovali v barážovém utkání v Indii důležitý bod, který nakonec pomohl udržet český tým v elitní skupině Davisova poháru.

  • ZDENĚK KOLÁŘ

    Zdeněk KolářFoto twitter.com

    VĚK: 20

    NA ŽEBŘÍČKU: 245.

    Jako 651. hráč planety končil tenisovou sezonu 2015 Zdeněk Kolář. O rok později se jeho jméno vyhřívá o 406 příček výše. Rodák z Bystřice nad Pernštejnem zažil pohádkovou sezonu a rázem se zařadil mezi největší české talenty. Odměnou za výkonnostní i žebříčkový posun pro něj byla i pozvánka do daviscupového týmu, i když jen roli sparingpartnera.

    Tenista vizáží i šikovnou rukou připomínající Petra Kordu zatím na svůj premiérový start na okruhu ATP čeká, zkušenosti sbírá především na turnajích futures a challengerech.

    Před dvěma lety Zdeněk Kolář ovládl Pardubickou juniorku ve dvouhře i čtyřhře, přesto zůstává nohama na zemi.  "Každý zápas na mezinárodní úrovni je pro mě úspěch. Chci se hlavně zlepšovat jak herně, tak také mentálně," říká dvacetiletá česká naděje.

  • VÁCLAV ŠAFRÁNEK

    Václav ŠafránekFoto Facebook.com

    VĚK: 22

    NA ŽEBŘÍČKU: 263.

    Směr vzhůru nabírá i kariéra dvaadvacetiletého Václava Šafránka. Český mladík se zatím pohybuje většinou na turnajích futures, střihl si však i pár zápasů na challengerech, ale zkušenosti má i s hráči z TOP 100.

    Na challengeru Advantage Cars Prague Open 2016 si letos ve druhém kole zahrál s 92. hráčem světa Rumunem Albotem, o pár dní později si na dalším domácím turnaji Sviany Open vyzkoušel v semifinále sílu bývalého 44. hráče světa Steve Darcise. Oběma sice podlehl, svůj potenciál však rozhodně ukázal.

    Do třetice se postavil hráči z TOP 100 v Banja Luce, kde nestačil na Brita Aljaze Bedeneho, 85. hráče světa. Na ty nejlepší Václav Šafránek zatím nestačí, přesto patří k příslibům českého tenisu. Udrží svůj vzestup žebříčkem i v sezoně 2017?

  • MAREK JALOVIEC

    Marek JaloviecFoto twitter.com

    VĚK: 22

    NA ŽEBŘÍČKU: 300.

    Svého životního maxima dosáhl v letošním roce i dvaadvacetiletý Marek Jaloviec, který se právě na samém konci roku poprvé v kariéře dostal mezi třista nejlepších tenistů planety. Rodák z Ostravy zatím objíždí z drtivé většiny turnaje futures, letos si již vyzkoušel i challenger v italské Brescii, kde se přes kvalifikaci probil až do osmifinále.

    Levoruký tenista může rok 2016 směle zařadit mezi suverénně nejpovedenější ve své kariéře, ze 107 odehraných zápasů vyhrál hned 81 z nich a i když prakticky všechny na turnajích nejnižší kategorie, stále patří k největším nadějím českého tenisu.

  • PATRIK RIKL

    Patrik RiklFoto twitter.com

    VĚK: 17

    NA ŽEBŘÍČKU: 1111.

    Zachránce českého tenisu. S tímto přirovnáním se už nějakou dobu musí vyrovnávat teprve sedmnáctiletý Patrik Rikl. A moc mu to neusnadňuje ani jeho příjmení. Ano, Patrik Rikl je synem výborného českého tenisty minulosti Davida Rikla, který to dotáhl až na 4. místo světa v deblovém žebříčku, v singlu se dostal na 41. příčku.

    "Mám to v podvědomí a vyvíjím na sebe tlak, protože si myslím, že ostatní očekávají něco víc, a je těžké se s tímhle tlakem vypořádat,“ říká mladý tenista.

    Patrik Rikl zatím sbírá úspěchy stejně jako jeho otec především v deblu. Na Australian Open si letos v juniorské kategorii zahrál neúspěšně o titul, ten získal spolu se svým parťákem Izraelcem Yshaiem Olielem až na French Open. Jednoznačnou prioritou však zůstává dvouhra.

     „Asi jsem se s něčím narodil a něco v sobě po tátovi mám. Víc ji preferuju, ale debl mě taky baví. Tvořím hru a snažím se pro to chodit na síť jako Štěpánek,“ popisuje svůj tenisový styl nadějný tenista, pro kterého však hlavním vzorem zůstává David Ferrer.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud