Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Další šok pro tenisovou legendu Kodeše: Nejdřív transplantace, teď mu soud zamítl 8,4 milionu

Autor: ps, ČTK

Dlouhých 20 let se táhly rozvodové záležitosti legendárního tenisty Jana Kodeše (68). Dalších pět let se snažil soudně vymoci odškodnění za úmorné procesní průtahy. Jenže dnes soud rozhodl, že muž, kterému před dvěma týdny transplantovali srdce, místo požadovaných 8,4 milionu korun dostane pouze 236 tisíc.

Kodeš přitom požadoval 8,4 milionu korun. Vítěz Wimbledonu se žalobou domáhá peněz od státu už od roku 2008. Původně vysoudil 182 tisíc korun, letos se ho však zastal Ústavní soud.

Kodeš v žalobě poukazuje na to, že jeho původní řízení o vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví manželů začalo v prosinci 1988 a skočilo až v červenci 2008 verdiktem Nejvyššího soudu. Za těchto téměř 20 let jeho nemovitý majetek prudce změnil hodnotu a náklady na soudní poplatky šly do statisíců.

Kvůli změnám cenových předpisů a růstu cen se také opakovaně zpracovávaly nové znalecké posudky. Růst hodnoty nemovitostí se nakonec projevil i v podílu, který Kodeš musel zaplatit bývalé manželce.

Ústavní soud v květnu uvedl, že při vyčíslení náhrady nemajetkové újmy je v obdobných případech nutné přihlížet nejen ke kritériím, která vyjmenovává zákon, ale i k dalším relevantním okolnostem. V tomto případě je takovou okolností mimořádná doba - konkrétně 90. léta minulého století, kdy po pádu totality procházel trh s nemovitostmi, stejně jako celá společnost, bouřlivými změnami.

Jan Kodeš si spolupráci s Navrátilovou na kurtě nemohl vynachválit.
Jan Kodeš si spolupráci s Navrátilovou na kurtě nemohl vynachválit.