Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jágr se cestou na poslední zápas v nároďáku zastavil v kostele: Nevyslyšená bronzová modlitba

Autor: zal

Jeho modlitba nebyla vyslyšena. Jaromír Jágr (43) zašel před duelem o bronz s USA (0:3) do kostela a pak se smutnou bramborou rozloučil se svou úžasnou reprezentační kariérou.

Byla neděle, krátce po poledni. Černý bavorák opouštěl hotel Selský dvůr a v něm na sedadle spolujezdce seděl Jaromír Jágr. Nemířil však rovnou do libeňské haly – cestou zastavil na Olšanských hřbitovech, kde stojí pravoslavný Chrám Zesnutí Přesvaté Bohorodice. Silně věřící »osmašedesátka« šla hledat přímluvu u Boha, aby jeho pětadvacetiletá kariéra v nároďáku dostala bronzovou tečku.

Ulehčil si

Nebylo to dlouhé zastavení. Jaromír se zdržel asi čtyři minuty. Při odchodu ještě prohodil pár slov s otcem Srdjanem Jablanovićem, podepsal se mu. „Pokud to dokážeš vycítit, kostel ti dá sílu a energii. Když vyjdu ven před zápasem, cítím se o deset kilo lehčí,“ řekl časopisu Téma, co pro něj návštěva chrámu znamená. „Během mistrovství světa sem chodil pravidelně,“ potvrdil Blesku otec Srdjan.

Jaromír Jágr navštívil před zápasem o 3. místo kostel.
Jaromír Jágr navštívil před zápasem o 3. místo kostel.

Loučení

O pár hodin později však ani víra nestačila. Jako by se proti Čechům spikli všichni svatí – puky přeskakovaly jejich hokejky, končily na konstrukci Hellebuyckovy branky, nebo v jeho výstroji. Bronzová rozlučka před domácím publikem prostě nebyla Jágrovi přána. Přesto mu po porážce 0:3 hala dlouho aplaudovala.

Všichni tuší, že číslo »68« už na českém dresu zřejmě nikdy neuvidí. Nádherná, ale občas i trnitá kapitola se uzavřela. Zklamaný Jágr zmizel z ledu. Páté medaile z MS nedosáhl ani s Boží pomocí.