Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Záhada zlata z Nagana: za 1,2 milionu se draží Procházkova medaile?!

Autor: Pavel Hoznédl

Tajemství majitele zlaté olympijské medaile z Nagana, která se draží na internetu, je nejspíš odhaleno! Podle zjištění Blesku by měla placka patřit Martinu Procházkovi (46)!

O téhle záhadě se už nějaký pátek mluví. Zlatá relikvie z legendárního hokejového turnaje je nyní k mání za 1,2 milionu korun. Proslýchá se, že ji do aukce nedal sám hráč, ale obchodník, který ji už před časem od něho koupil.

Dlouho se spekulovalo, který z třiadvaceti hráčů (realizační tým medaile na OH nedostává) ji vyndal ze svého sejfu a pustil do světa. Informace z hokejového prostředí Blesk zavedly ke jménu čtyřnásobného světového šampiona Martina Procházky.

„Jméno majitele prozradit nemůžeme. Ale jsme si jisti, že olympijská medaile je pravá,“ řekl před časem serveru Idnes.cz František Křesťan z aukčního domu AUREA Numismatika.

Jaromír Jágr s Ivanem Hlinkou a Robertem Reichlem po návratu z Nagana
Jaromír Jágr s Ivanem Hlinkou a Robertem Reichlem po návratu z Nagana

Bez komentáře

Martin Procházka informace Blesku nepotvrdil. Telefon nezvedal, reagoval jen krátkou zprávou: „Jsem zaneprázdněn. Napište mi.“ Na »textovku« s konkrétním dotazem už ale neodpověděl.

Jméno původního držitele podle Křesťana tak jako tak na povrch vypluje. „Pro nás je dobré, když budou lidé spekulovat, od koho medaile je.“ uvedl.

Byla jsem neskutečně pyšná, Ivan to všechno zlehčoval, vzpomíná Liběna Hlinková na Nagano
Video se připravuje ...

Cena stoupá

Kromě jiného se hraje i o cenu zlatého »šperku«. Šroubovat nahoru ji může právě jméno chlapíka, kterému v roce 1998 visela na krku. Vyvolávací cena placky byla 1 milion korun, aktuálně se zastavila na 1,2 milionu. A přihazovat se může do 1. prosince.