Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zápasník má být popraven. Ušetřete jeho život, vyzývá Íránce šéf UFC i Trump

Autor: ama

Před dvěma lety se Navíd Afkari (27) zúčastnil protestů v íránském městě Shirazu. Během nich přišel o život policista a právě tento reprezentační zápasník byl obviněn z jeho vraždy. A následně odsouzen k trestu smrti. To se vůbec nelíbí ve světě, za který se rozhodl promluvit mimo jiné i americký prezident Donald Trump (74).

Toho nenechala v klidu skutečnost, že má být zabit sportovec, který byl navíc k přiznání prý donucen pod nátlakem. „Velmi bych ocenil, kdybyste tomuto mladíkovi ušetřili život a nepopravili ho,“ napsal Trump na svůj twitterový účet.

Řada aktivistů i zápasnických osobností z celého světa včetně šéfa slavné UFC Dany Whitea už stihla zinscenovat petici, kterou podepsalo zatím přes 10 tisíc lidí. Všichni bezmezně věří, že se Afkariho život podaří zachránit.

„Připojili jsme se ke světu a jsme rozhořčeni nad rozsudkem smrti íránského režimu pro Navida Afkariho,“ uvedla například i mluvčí amerického ministerstva zahraničí Morgan Ortegusová. „Po účasti na pokojných protestech v roce 2018 byl mučen, aby vydal falešné přiznání,“ dodal.

Spolu s Navidem byli odsouzeni i jeho dva bratři Vahid a Habib – jeden na 27 let v žaláří, druhý dokonce na 54. Otázkou je, zda veřejně světové mínění bude v Íránu vůbec někoho zajímat.

Íránský zápasník Navid Afkari
Íránský zápasník Navid Afkari