Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Obviněný fotbalový krutovládce Roman Berbr sedí v Ruzyni: 23 hodin v cele!

Autor: nem

V tom koutu na kraji Prahy se buď sedí, nebo létá. Krutovládce tuzemské kopané Roman Berbr (66) do luftu nesmí, tak tam dřepí za mřížemi. „Je v Ruzyni,“ řekl Blesku jeden z jeho dobrých známých.

Blesk kontaktoval i Berbrova právního zástupce Filipa Seiferta, ten však na telefonáty ani SMS zprávy nereagoval. Bývalý rozvědčík bolševické StB Berbr je obviněný v monstrózní korupční kauze. Aby nezkoušel ovlivňovat svědky a mařit další vyšetřování, byl uvržen do vazby.

Při zátahu na dvacítku údajných pachatelů trestné činnosti v pátek 16. října ostří hoši z Národní centrály proti organizovanému zločinu prošmejdili Bebrovi kancl na Strahově. „Vzal si kancelář po Peltovi,“ pověděl náš zdroj. A jelikož si trestající osud umí s rošťáky pohrát, je docela možné, že po expředsedovi svazu Miroslavu Peltovi (55), obžalovaném z čachrů se státními dotacemi, zdědil i celu o šest kilometrů dál.

Co si budeme povídat, není to tam žádná procházka zábavním parkem. Na takovou pakárnu samolibý Berbr, před nímž vyklepaní zaměstnanci FAČR prchali, když kráčel po chodbě, asi nikdy nepomyslel. Teď nemůže ani tam…

„Cílem koluzní vazby je, aby nemohl ovlivňovat svědky. Z toho plyne mnoho omezení. Zatímco jiní se tam mohou pohybovat do značné míry volně po chodbách, on ne. Má jen hodinu vycházek denně, třiadvacet hodin musí být v cele. Smí dostávat poštu, ale je kontrolována. Návštěvy musí probíhat za účasti státního zástupce,“ popsal režim ve vyšetřovací šatlavě Peltův advokát Bronislav Šerák.

Jak dlouho v ní Berbr může vězet? Týdny, měsíce, výjimečně i roky. O prodloužení vazby rozhodují orgány činné v trestním řízení opakovaně v intervalu tří měsíců.