Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Maradona (†60) v Neapoli? Zastavil ponižování, byl symbolem msty města i lidí!

Autor: zal, red

Milovali ho nade vše. Všichni obyvatelé Neapole včetně jeho. „Nebyl jen skvělý fotbalista. Stal se sociální mstou vůči severu Itálie,“ vysvětluje až pobožný vztah města k zesnulému Diegovi Maradonovi (†60) tamní rodák a šéf pražského maratonu Carlo Capalbo (63).

„Byl jsem opravdu smutný, když jsem se o jeho smrti dozvěděl, protože Diego naplnil můj život mezi 28. a 35. rokem spoustou radosti,“ řekl Napolitánec k nedávné smutné zprávě. „Nebyl to jen výborný fotbalista, jenž zemřel. Spolu s ním odešla i část mého života,“ dodal.

Kvůli božskému Argentinci jezdil z Milána, kam se mezitím přestěhoval, 850 kilometrů, jen aby ho viděl v akci.

„V pátek jsem vyrazil vlakem, a když jsem v sobotu vystoupil v Neapoli, uviděl jsem něco neskutečného. Všichni byli v ulicích, popíjeli, zpívali a připravovali se na zápas,“ vzpomíná a přidává přesah, který Maradonovo působení ve městě mělo: „Neapol byla před 150 lety velké město. Poté došlo ke sjednocení Itálie, přišli lidé ze severu, zabrali to tam, vzali peníze, odnesli si je na sever a jih od té doby trpí pocitem méněcennosti. Neapol byla vždy – a hlavně posledních 50 let – ponižována lidmi ze severu. Jsou tam peníze, ve fotbalu Inter Milán, AC Milán a Juventus vyhrávaly Ligu mistrů,“ řekl Capalbo.

„Jen a pouze, když v Neapoli hrál Maradona, město bylo číslem jedna v celé Itálii a vládlo lidem ze severu. Pro místní není Maradona jen fotbalistou. Je také sociální mstou města a jeho obyvatel,“ dodal šéf pražského maratonu.

Celý rozhovor s neapolským rodákem Carlem Capalbem o fotbalové legendě si můžete přečíst v tištěném Nedělním Blesku.

Radost Diega Maradony po jednom z triumfů v dresu Neapole
Radost Diega Maradony po jednom z triumfů v dresu Neapole