Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nejslavnější český žokej vzpomíná na složité dětství: Co Váňovi dělal táta?

Autor: tad

Vyrostl z něj tvrdý Valach, který před nikým neuhne, jenomže cesta Josefa Váni (68) ke koním i slávě nebyla jednoduchá. Slavného žokeje v dětství týral jeho vlastní otec.

Osminásobný vítěz Velké pardubické svá tajemství poodhaluje v knize nazvané VÁŇA – Dělám si, co chci! Podobným heslem v pokřivené podobě se kdysi řídil také Váňův otec, který své děti vychovával hodně přísnou rukou.

„Když mě táta mlátil jak smyslů zbavenej, tak jsem říkal: Ku*va , ani slzičku ti neukápnu, ha*zle jeden,“ vzpomíná Váňa na tvrdou výchovu. Otec Pepu bil odmalička a vřelé pouto necítil ani syn. „Neměl jsem k němu nikdy vztah, že bych ho měl rád,“ říká Váňa.

Nejslavnější český žokej se jizev z dětství nezbavil, otci násilnické chování neodpustil ani při posledním rozloučení. „Když jsem mu byl na pohřbu, tak jsem neuronil ani slzičku,“ připouští Váňa.

Žokej Josef Váňa
Žokej Josef Váňa

Dnešní trenér navíc vyrůstal s cejchem syna kriminálníka, otec se za mříže dostal za způsobení smrtelné nehody. U Váňů se tehdy přidělávala přístavba a hlava rodiny vyrazila s pokrývačem na motorce do sousední vesnice pro chybějící propriety. „Měli něco upito, a jak se vraceli, byla tam serpentina, takové esíčko. A nevyšlo to, sletěli dolů do řeky a ten kluk se zabil,“ vypráví Josef.

Otec byl zavřený jen 10 měsíců, v půlce trestu ho pustili. „Nebyla žádná sranda to tenkrát všechno zvládnout,“ přiznává Váňa v knize...

CO KNIHA OBSAHUJE:

- autobiografický rozhovor se slavným žokejem
otevřenou zpověď o cestě z malé vesničky do legend
svébytnou filozofii s valašským slovníkem
- vyprávění o tvrdém dětství a sporech s otcem
- líčení momentů, kdy šlo Váňovi o život
vzpomínky na životní koně i velké soupeře

Objednávejte na iKiosek.cz ZDE>>>

Váňa. Dělám si, co chci. Kniha z edice Sport.Foto iSport.cz