11. října 2020 • 21:00

Váňův temný závod: osudný Taxis pro Sottoventa a nejhorší Velká za 7 let

Autor: bda
Vstoupit do diskuse
26
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mnohokrát zažil Josef Váňa potlesk zaplněných tribun při Velké pardubické, ta se ale v nedělním tichu jeho svěřencům nevydařila. Odpoledne se pro dostihovou legendu vyvíjelo dobře, získal tři vítězství v rámcových dostizích, ale závěr programu byl hodně smutný, nejen umístěním, ale také fatálním zraněním hvězdy Sottoventa.



Už ráno při veterinární prohlídce mluvil Josef Váňa o tom, že právě Sottovento by měl být největší nadějí z kvarteta jeho koní. „Podle mě vyhraje, jestli přijde na trávu. Ale může vyhrát Stretton, může to vyhrát Player, může to vyhrát Hegnus. Velká pardubická je Velká pardubická a ta se vyhrává, až kůň proběhne vítězně cílem.“ Jeho slova se ukázala téměř prorocká.

Sottovento se na trávu nedostal, jeho pouť, nejen ta nedělním dostihem, skončila nepříjemným pádem na Velkém Taxisově příkopu. Kůň se nedostatečně odrazil, a to se mu stalo osudným, stejně jako před šesti lety Zulejce, která si na stejném skoku zlomila vaz. „Byla to chyba na Taxisu,“ jen pronesl Váňa několik minut po konci dostihu.

Naděje na Taxisu skončily i pro vítěze Velké pardubické 2017 No Time To Lose, ten se potom proháněl bez jezdce po závodišti.

Osudný pád Sottoventa na Taxisu. Ze sedla vylétává žokej Jan Kratochvíl, 8letý hnědák bohužel náraz nepřežil...
Osudný pád Sottoventa na Taxisu. Ze sedla vylétává žokej Jan Kratochvíl, 8letý hnědák bohužel náraz nepřežil...

Po čtvrté překážce v pořadí zbyla ve hře dvojice Theophilos a Mazhilis, kteří se drželi v poli, přesně podle pokynů trenéra, které dal jezdcům několik minut před dostihem.

Zhruba kilometr a půl před cílem se Jan Odložil pokusit nastoupit s Theophilem, ale ten nebyl ve své kůži a okolo cílového mezníku proběhl na devátém místě, Mazhilis ještě tři příčky za ním. Po sedmi letech nebyl ani jeden ze svěřenců Josefa Váni na dotované pozici.

Na to není dostihová legenda zvyklá, již před dvěma lety, kdy jeho svěřenci obsadili čtvrté až šesté místo, Váňa hřímal, že je nutné něco změnit. „Není třeba vyhrávat kvalifikace, počítá se úspěch ve Velké pardubické.“

Letos to bylo stejné, v kvalifikacích se prosadili Theophilos, Ange Guardian a Sottovento, ale vrchol sezony skončil neúspěchem. Navíc Ange Guardian, který se fatálně zranil při závěrečné kvalifikaci, a Sottovento již cválají na nebeských pastvinách.

Vstoupit do diskuse
26
Články odjinud


Články odjinud