Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Argentina znovu pláče. Po Maradonovi zemřel šestý mistr světa (†71)!

Autor: ris

Hrdá Argentina se ještě nevzpamatovala z úmrtí fotbalového boha Diega Maradony (†60) a už se chystá vystrojit pohřeb další hvězdě. Ve věku jedenasedmdesát let zemřel slavný útočník a světový šampion Leopoldo Jacinto Luque.

Mistr světa z domácího mistrovství 1978 od začátku ledna bojoval v nemocnici s covidem. Životní bitvu bývalý střelec, jenž v dresu slavného River Plate sázel gól za gólem, bohužel prohrál.

Patřil do rizikové skupiny pacientů. Čelil problémům se srdcem, trpěl cukrovkou. Postupně se jeho stav zhoršoval. V pondělí ráno měl podle webu Eldia srdeční příhodu. Lékaři ho sice oživili, o pár hodin později už ale konstatovali smrt.

V sedmdesátých letech byl chlap s černým knírkem považován za jednoho z nejlepších forvardů světa. Na světovém šampionátu 1978 pomohl domácímu výběru k titulu čtyřmi góly i svojí neutuchající bojovností.

Luque je po Galvánovi, Housemanovi (MS 1978) a Cucciufovi, Brownovi a Maradonovi (MS 1986), šestým fotbalovým mistrem světa, kterého Argentinci oplakávají.

Leopoldo Jacinto Luque (vpravo) podlehl koronaviru
Leopoldo Jacinto Luque (vpravo) podlehl koronaviru