Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Slavia září, v létě ji za to ale čeká »trest«! Sima a spol.: Odchody za miliardy?

Autor: vba

Každý úspěch musí být po zásluze »potrestán«. S takovou mantrou už po senzačním postupu přes anglický Leicester (celkem 2:0) operují v Edenu. I trenér Slavie Jindřich Trpišovský (45) je proto smířen s letním výprodejem!

Abdallah Sima. Jméno tohoto devatenáctiletého Senegalce se mezi fotbalovou smetánkou skloňuje už od podzimu. A v odvetě Evropské ligy na půdě Leicesteru tahle sešívaná kometa zase ukázala proč. Sima si deset minut před koncem navedl míč k vápnu a parádní ranou ho namířil nechytatelně k tyči, čímž zpečetil postup.

Udržet takovou hvězdu v Praze, to bude zřejmě nadlidský úkol. „Slavia si teenagera cení na 1,5 miliardy korun. Ale i tak vysoká částka se za něj zřejmě vyplatí!“ píše britský list Sun s tím, že Sima zatím zdaleka nenarazil na svůj strop.

Slávistická euforie po postupu
Slávistická euforie po postupu

I proto se trenér Trpišovský bojí, co mu po letní pauze z kádru zbyde. „Obávám se hodně. Léto bude bohužel pro nás – a bohudík pro některé hráče – složité,“ je si vědom kouč sešívaných. Skvělými výkony se totiž na půdě Evropské ligy neprezentuje jen Sima. Dobře se prodali i mladý stoper David Zima (20), nigerijský křídelník Peter Olayinka (25) či střelec postupové trefy Lukáš Provod (24). Již déle se spekuluje také o odchodu gólmana Ondřeje Koláře (26).

„Pro mě je neuvěřitelné vidět některé kluky, které teď máme. Třeba Ondra Lingr hrál před rokem v Karviné o bytí v lize. Sima k nám přišel před tři čtvrtě rokem z Táborska, ze třetí ligy. David Zima byl před rokem a čtvrt v béčku Olomouce a teď dvakrát obstojí proti Vardymu. Lukáš Provod přišel po šesti ligových startech...“ kroutí hlavou Trpišovský.

Ten svým svěřencům věhlasné angažmá přeje. „Budu rád, když se sem do Anglie kluci dostanou. A budu ještě radši, když odejdou za částky, které Slavii pomůžou. Ne za 6 milionů eur a pak budou hrát pravidelně Premier League,“ rýpl si do přestupu beka Coufala, za nějž poslal West Ham »jen« 160 milionů korun.

Po sezoně by měly vzduchem létat až desetinásobné částky. A dle Trpišovského naprosto zaslouženě. „Věřím, že kdyby od nás někdo odešel, adaptoval by se na ostrovech podobně dobře jako Vláďa Coufal s Tomášem Součkem!“