Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Reprezentace v bublině: Víme, co smějí a co ne!

Autor: pet

Procházky po městě ve volnu mezi zápasy, nebo týmové večeře v restauracích na utužení kolektivu. To vše budou muset nejen čeští hokejisté oželet na mistrovství světa v Rize (21. května – 6. června), kam v sobotu výprava odletěla.

Hráče čeká přímo na místě pravidelné každodenní PCR testovaní, a dokonce během dneška a zítřka izolace na pokojích, kde jsou ubytováni po jednom. Jídlo dostanou pětkrát denně přímo na pokoj a jediné další rozptýlení budou online meetingy s trenéry a pro některé vybrané ještě online setkání s novináři.

Po absolvování této striktní izolace už sice budou moct hotel opustit, ale jen na tréninky a zápasy. „Nikam jinam se rozhodně nedostaneme,“ prohlásil reprezentační trenér Filip Pešán.

Čeští hokejisté si z toho ale nic nedělají, do Rigy jedou, aby po devíti letech čekání přivezli medaili. Někteří z nich přitom měli přísný režim už během sezony, přesto si nestěžují.

„Že půjdu z bubliny do bubliny? Tohle mi nijak nevadí. Nejedu tam proto, abych někde něco vymetal nebo chodil po památkách. Bude se tam hrát hokej,“ zavelel útočník Filip Zadina, jedna z posil z NHL.

Otázka nadále visí nad účastí fanoušků přímo na tribunách. Už teď je prakticky vyloučené, že by na utkání mohli během skupinové fáze, ale pro vyřazovací boje přece jen naděje svítá.

„Překvapilo by mě, kdyby se v průběhu prvního týdne hrály zápasy s diváky. Věříme, že by se situace mohla změnit od čtvrtfinále,“ zadoufal prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel.

Čeští hokejisté už jsou v lotyšské Rize.
Čeští hokejisté už jsou v lotyšské Rize.

Jak to bude vypadat v Lotyšsku?

Ubytování: Radisson Blu Conference and Spa Hotel
Čtyřhvězdičkový hotel se nachází jen 2,2 kilometru a sedm minut jízdy od Sportovního olympijského centra, kde bude reprezentace hrávat své zápasy ve skupině. Hotel láká na stylové interiéry, velké množství restaurací, lázeňská zařízení a prostorné pokoje. Wellness centrum nabízí 18metrový bazén, sauny a parní lázně. Ceny nejlevnějších pokojů se pohybují kolem 2 tisíc korun za noc, prémiové ubytování stojí přes 6 tisíc za noc.

Radisson Blu Conference and Spa Hotel se stal přechodným domovem českých reprezentantů.Foto radissonhotels.net

Arena Riga
Hlavní hala, která pojme až 10 300 diváků. Hrát se v ní bude skupina B s domácími Lotyši a od semifinále pak všechny zápasy, včetně těch o medaile. Výstavba byla dokončena v roce 2006, kdy město hostilo své první mistrovství světa. Češi zde tehdy vybojovali stříbrné medaile.

Arena Riga je hlavní halou šampionátu.Foto ara

Sports Olympic Centre
Zařízení bylo otevřeno v roce 2005, ale pro hokej neslouží. Na trávníku pro halový fotbal byla postavena ledová plocha, chlazení zde bude muset zvládnout květnové teploty. Do hlediště se vejde až 6000 fanoušků a hrát se zde bude skupina A s českým týmem a dvě čtvrtfinálová utkání. Leží jen 150 metrů od hlavní Areny Riga, což je pro bublinu výhodou.

Hala Olympic Sports Center, kde sehrají svou skupinu čeští hokejisté.Foto skanste.lv