13. října 2021 • 10:47

Start NHL: Krakenův první gól i křivda? Kocovina šampiona a návraty

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
0
  • Co přinesl první hrací den NHL?Co přinesl první hrací den NHL?FOTO: Koláž iSport.cz

    Dnes v noci započaly první boje na startu už 105. sezony NHL, v níž má 31 klubů jeden společný cíl. Sesadit krále posledních dvou ročníků Tampu Bay, která ještě jednou oslavila zisk Stanley Cupu a pak schytala direkt od Pittsburghu (2:6). Kromě tohoto duelu hrály také poslední dva týmy, které rozšířily počet klubů. Vegas za pomoci sporného gólu udolal letošního nováčka Seattle 4:3. Co všechno se v úvodní den událo?

  • Vystřízlivění šampiona

    Ještě před zápasem přišla slavnostní chvíle, kdy banner „Stanley Cup Champions 2020-21“ zamířil ke stropu Amalie Areny. Hezká vzpomínka na druhý triumf Tampy v řadě, ale hráči se určitě chtěli soustředit na start dalšího ročníku. A to se přilíš nevyvedlo. Pittsburgh přijel bez svých největších hvězd Sidneyho Crosbyho a Jevgenije Malkina, ale chyběli i další důležití hráči. Čekala se jasná záležitost. Ta přišla v opačném gardu. Penguins šampiony přehráli 6:2, i když skóre lehce zkresluje, protože Lightning hráli bez brankáře od 54. minuty od stavu 0:3. „Nepamatuji se, kdy jsme naposledy prohráli domácí otvírací zápas. Celý večer jsme jen honili puk,“ láteřil kapitán Tampy Steven Stamkos.

  • Simonův návrat

    Absence klíčových hráčů odsuzovaly Pittsburgh do role outsidera, ale nakonec z řady vystoupili noví hrdinové. Hrdinové, kteří napsali dojemné gólové návraty. Prvním z nich je ten Dominika Simona, prvního Čecha, který skóroval ve 105. sezoně NHL, přestože loni si nepřipsal ani jeden zásah. Simon byl Penguins draftovaný, ale předminulou sezonu se stěhoval do Calgary, kde dokonce vůbec nedokázal v pouhých 11 odehraných zápasech bodovat. Už to vypadalo na konec v NHL, když mu hodil laso osudový PIttsburgh. Pražšký rodák neváhal a proti Tampě vstřelil rozhodující třetí gól. Řekl si o šanci nebo jeho pozice po návratu zraněných oslabí?

  • Gólový návrat do NHL

    Dojemný návrat si prožil i 36letý Brian Boyle. Útočník, jenž většinu kariéry odehrál ve třetích či čtvrtých fomacích a nyní působí už v osmém klubu, minulou sezonu kompletně vynechal. Tedy tu klubovou, na mistrovství světa v Rize vedl USA jako kapitán a do NHL se pokusil vrátit zkouškou v Pittsburghu. Uspěl. Dozvěděl se to den před startem soutěže. Hned v prvním zápase pak střelou mezi betony překonal jednoho z nejlepších brankářů Andreje Vasilevského a pomohl Pens k šokujícímu vítězství nad Tampou. „Je to skvělý chlap, pořád se směje. Je úžasné mít takového spoluhráče. Bylo úchvatné to vidět,“ popsal zážitek z Boyleovy trefy parťák Danton Heinen.

    Skvělý návrat po vynechané sezoně prožil Brian Boyle Skvělý návrat po vynechané sezoně prožil Brian BoyleFoto ČTK / AP / Chris O'Meara

  • První

    Největší téma prvního hracího dne? Jak si povede nováček ze Seattlu. Krakeni se na startu svého působení v NHL střetli s týmem, jenž ligu rozšířil naposledy. Vegas se připojilo v roce 2017 a nováčkovi chtělo připravit pořádné uvítání. V polovině utkání Golden Knights vedli už 3:0 a zdálo se, že přijde klidný triumf. Pak ale přišlo vzepření. Odražěný puk před brankářem Lehnerem si našel Ryan Donato a fanoušky Seattlu „obdaroval“ (italsky donato, ang. donate = darovat) první trefou v historii organizace.

  • Odpor nováčka srazil sporný gól

    Gól Donata Krakeny pořádně nastartoval. Už za minutu a dvanáct sekund snížili na rozdíl jediné branky, když se prosadil Jared McCann. Sympatický boj novice korunoval vyrovnáním ve 48. minutě Morgan Geekie. Radost ale netrvala příliš dlouho, za 35 sekund na opačné straně reagoval Chandler Stephenson, jenž posunul puk do branky bruslí. Z opakovaných záběrů to vypadalo na úmyslné kopnutí vnější stranou brusle, což v reálném čase viděli i hráči Seattlu, kteří se hned dožadovali odvolání branky. Rozhodčí však po přezkoumání záznamu potvrdily verdikt, že se jedná o gól. Kraken už nedokázal reagovat a první souboj v NHL prohrál 3:4. Podívejte se na video a posuďte sami...

    VIDEO: Rozhodující gól v čase 7:35

     

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud