Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Kauza nezvěstné spoluhráčky Hlaváčkové: Číňané poslali falešný email?!

Autor: sm

Kauza kolem čínské tenistky (35), která nejprve obvinila někdejšího vysoce postaveného politika (75) ze znásilnění a vzápětí se ztratila, nabírá na obrátkách. Nyní se totiž údajně měla sportovkyně ozvat a vzkázat, že je v pořádku. Tomu ale nevěří šéf WTA, které důrazně žádá, aby celá záležitost byla prošetřena.

Po čínské tenistce Pcheng Šuaj se slehla zem poté, co obvinila tamního bývalého vicepremiéra ze znásilnění. K situaci se vyjádřily kromě WTA (Ženská tenisová asociace) také tenisové hvězdy, jako například  Novak Djokovičnebo Naomi Ósakaová.

„Ahoj všichni, nejsem si jistá, jestli sledujete zbrávy, ale nedávno jsem byla informována o tenistce, která je pohřešovaná poté, co oznámila, že byla sexuálně zneužívána. Cenzura není nikdy a za žádných okolností v pořádku. Doufám, že Pcheng Šuaj a její rodina jsou v bezpečí a v pořádku. Jsem šokována současnou situací a posílám na její cestu lásku a světlo,“ napsala japonská hráčka s dodatkem hashtagu #whereispengshuai, tedy v překladu „kde je Pcheng Šuaj“.

Ve středu čínská státní televize CGTN na twitteru zveřejnila text, o němž tvrdí, že je to e-mail od Pcheng Šuaj zaslaný šéfovi WTA Simonovi. 

„Zdravím, tady Pcheng Šuaj. Poslední novinky zveřejněné na oficiálních stránkách WTA obsahují věci, které mnou nebyly potvrzeny ani odsouhlaseny. Tyto zveřejněné zprávy, včetně tvrzení ohledně sexuálního útoku, nejsou pravdivé. Nejsem nezvěstná a ani nejsem v nebezpečí. Jen jsem doma odpočívala, vše je v pořádku. Děkuji ještě jednou, že se o mě zajímáte,“ píše se ve vzkazu.

„Pokud WTA vydá nějaké další novinky o mé osobě, prosím, ověřte si je u mě a zveřejňujte je jen s mým souhlasem. Jako profesionální tenistka chci poděkovat vám všem za spolupráci a pozornost. Doufám, že společně všichni podpoříme čínský tenis, pokud v budoucnu bude příležitost.  Věřím, že čínský tenis bude stále lepší a lepší,“ pokračuje emailová zpráva.

Simona ale text nijak neuklidnil a vyjádřil pochybnosti nad tím, že by ho skutečně napsala čínská tenistka. „Prohlášení, které dnes vydala čínská státní média, týkající se Pcheng Šuaj, pouze prohlubuje mé obavy o její bezpečnost a o to, kde je. Pcheng Šuaj musí mít možnost mluvit svobodně, bez nátlaku anebo zastrašování z jakékoliv strany,“ vyjádřil se. Podezření vyvolává jak formulace textu, tak skutečnost, že v jedné části je viditelný kurzor, jenž by se v zaslaném e-mailu neobjevil.

Tenistka minulý týden na svůj účet na sociální síti zveřejnila informaci o tom, že ji měl bývalý vicepremiér Číny Čang Kao-li nutit k sexu. Příspěvek ale na jejím profilu figuroval pouhou půl hodinu, pak byl smazán. Jméno tenistky také v Číně rázem nebylo možné vyhledat prostřednictvím internetu, dokonce byl na čas blokován i výraz "tenis". Cenzurovány byly také veškeré diskuse.

Nyní pětatřicetiletá Pcheng Šuaj se stala v roce 2014 ve čtyřhře jako první čínská tenistka světovou jedničkou. Během kariéry vyhrála dva turnaje ve dvouhře a 23 v deblu včetně Wimbledonu 2013 a Roland Garros 2014. Před sedmi lety také postoupila do semifinále US Open ve dvouhře. Několik měsíců hrála také po boku vynikající české deblistky Andrey Hlaváčkové .

Čang Kao-li, kterého tenistka obvinila z nucení k sexu, se před lety v Česku setkal s prezidentem Milošem Zemanem a také tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou.
Čang Kao-li, kterého tenistka obvinila z nucení k sexu, se před lety v Česku setkal s prezidentem Milošem Zemanem a také tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou.