Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Nizozemští fanoušci táhli Prahou! Pyrotechnikou nešetřili, do akce museli těžkooděnci

Autor: ČTK, sm, VaB

Šílená cesta do Edenu! Fanoušci nizozemského Feyenoordu vyrazili ve čtvrtek odpoledne na pochod ze Staroměstského náměstí na Slavii. Cestou je hlídali těžkooděnci. V metru pro sebe měli vyhrazený speciální vlak.

Příznivci nizozemského klubu dorazili do Prahy už během středy, ve čtvrtek pak od 16. hodiny začali svůj pochod ze Staroměstského náměstí do Edenu. Pro přesun jim byl vypraven speciální vlak metra.

Policie byla v pohotovosti už od středy.
Video se připravuje ...

Celá akce byla pod drobnohledem policie, která na fanoušky dohlížela také na fotbalovém stadionu. „Na opatření se bude podílet několik stovek policistů z pořádkové, kriminální, dopravní i cizinecké služby, antikonfliktního týmu, speciální a krajské pořádkové jednotky a v neposlední řadě i policisté se psy a na koních. K dispozici bude i policejní vrtulník," avizoval jíž dříve policejní mluvčí Jan Daněk.

Fanoušci Feyenoordu jeli do Edenu speciálním vlakem metra.
Video se připravuje ...

Pražské policisty podle něj posílili jejich kolegové z pořádkových jednotek z Brna, Plzně a Ústí nad Labem. Daněk také uvedl, že do Prahy dorazilo i sedm policistů z Rotterdamu, kteří se specializují na problematiku fotbalového násilí.

Kvůli příjezdu prvních příznivců nizozemského klubu počítala policie s posílením služeb již od středečního odpoledne. Fanoušci dle slov mluvčího včera "měli podle všeho v plánu přes noc holdovat alkoholu v barech v centru Prahy".

Jednoho z fanoušků policisté zadrželi už včera večer. Na Staroměstském náměstí podle nich odpálil zábavní pyrotechniku, která zranila ženu. „Jednalo se o ženu ve věku kolem 45 let, její zranění není vážné. Záchranáři ji převezli do nemocnice,“ řekla ČTK mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Utkání v Edenu začalo dnes v 18:45. Po zpřísnění protikoronavirových pravidel se už fanoušci s výjimkou dětí nedostali na stadion po předložení negativního testu, vstup jim byl umožněn pouze na základě certifikátu o dokončeném očkování nebo prodělání nemoci v posledních šesti měsících. Slavia navíc vzhledem k aktuální epidemické situaci zastavila veřejný prodej vstupenek.

Nizozemští fanoušci při cestě na zápas.
Nizozemští fanoušci při cestě na zápas.