Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Djokovičovy pravoslavné Vánoce v hotelu hrůzy: Nespí a má tam blechy, stěžuje si matka

Autor: ris

Oheň v krbu, rozzářené dětičky v náručí a půvabná manželka Jelena po boku. Vloni si nejlepší tenista planety Novak Djkokovič (34) vychutnával pravoslavné Vánoce jako z pohádky. Letos je to pro Srba trošku jiný biják. V melbournském tuctovém hotelu nemůže spát a společnost mu místo nejbližších dělají uprchlíci.

Ač neočkován, vyrazil s výjimkou v kapse do australského státu Victoria, kde panují jedny z nejpřísnějších anticovidových restrikcí na světě. Za žádnou cenu si nechtěl nechat ujít slavný Australian Open. Milovaný turnaj, na němž už devětkrát triumfoval. Kdyby se mu to povedlo i podesáté, stal by se s jedenadvaceti grandslamovými vavříny konečně tenisovým králem všech dob!

Jenže kvůli administrativní chybě ho celníci hned z letiště transportovali do nevlídného prostředí ubikace pro uprchlíky. Typ víza, o které žádal, neumožňuje výjimky pro neočkované. Proto vánoční svátky tráví v nedůstojné cimře, sám a bez možnosti kontaktu s rodinou.

Trpí. A spolu s ním trpí ostatní. Manželka Jelena, dcera Tara,syn Stefan, otec Srdjan, ale asi nejvíc jeho milovaná maminka Dijana, jež aféru považuje za komplot! „Nikdo si takové chování nezasloužil a už vůbec ne Novak,“ řekla médiím v Bělehradu. „Je to čistě politický útok. Nechtějí, aby se stal nejlepším tenistou historie,“ má jasno!

O syna má samo sebou strach. Jako jedna z mála dostala prostor, na chvilku s ním poklábosit. „Říkal, že se snažil spát, ale nejde to. Věřím, že zůstane zdravý, že to vyhraje. Ubytování má hrozné, nějaké hotel pro imigranty plný blech a děsným jídlem. Nedají mu šanci přestěhovat se do lepšího hotelu nebo pronajatého domu,“ posteskla si.

Na sedmichodové menu, které se v Srbsku 6. ledna tradičně podává, musí Djokovič zapomenout. Může se ale chlácholit pověrou: Je-li na první svátek vánoční oblačno, znamená to úspěšný rok. Víc zataženo už v jeho hlavě být nemůže. „Hlavně doufáme, že zůstane duševně zdravý. Modlíme se za něj a přejeme si, aby zůstal svůj!“ dodala zdrcená Dijana.

Rodiče tenisové hvězdy Novaka Djokoviče Srdjan a Dijana
Rodiče tenisové hvězdy Novaka Djokoviče Srdjan a Dijana

Novak Djokovič v Austrálii: Co se děje před hotelem, kam byl umístěn?
Video se připravuje ...