6. ledna 2022 • 08:37

Djokovič v Austrálii: Úřady mu zrušily víza, na soud si počká v hotelu

Autor: ČTK, vmn
Vstoupit do diskuse
43
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Australské úřady odepřely Novaku Djokovičovi vstup do země. Srbský tenista, který po příletu do Melbourne uvízl na letišti Tullamarine, nepředložil dostatečné důkazy pro udělení výjimky z očkování proti covidu-19. Po odvolání byla světová jednička přemístěna do hotelu, kde počká na rozhodnutí soudu, ten bude zasedat v pondělí. Účast na grandslamovém Australian Open je tak ve vážném ohrožení.



Djokovič se dostal do problémů kvůli špatnému typu víza, které mu bylo po příletu  zrušeno. Srbský hráč chtěl do Austrálie vstoupit na základě dokumentu, který neumožňuje zdravotní výjimku z očkování proti koronaviru.

Právní zástupci světové jedničky se ještě snaží rozhodnutí zvrátit. Na poslední chvíli podali odvolání. Soudce Anthony Kelly při prvním slyšení určil, že se hlavní líčení uskuteční v pondělí. Do té doby má Djokovič zůstat na hotelu. 

Srbský tenista přiletěl na Australian Open bojovat o rekordní 21. grandslamový titul právě díky výjimce, kterou za dosud nevyjasněných okolností obdržel. Imigračním úředníkům musel předložit dokumenty dokazující její lékařskou oprávněnost.

Spekuluje se, že ji získal díky prodělání covidu-19 v posledních šesti měsících. Hráč ale podrobnosti nezveřejnil a nikdo jiný to udělat nemůže. Sám Djokovič se k dění v Austrálii zatím nijak nevyjádřil, jeho trenér Goran Ivaniševič na sociální sítě poslal fotku z letiště s popiskem, že „tohle není zrovna obvyklá cesta k protinožcům.“

„Vízum pana Djokoviče bylo zrušeno. Pravidla jsou pravidla, zvláště pokud jde o naše hranice. Nikdo není nad těmito pravidly. Naše přísná hraniční politika byla zásadní pro to, aby Austrálie měla jednu z nejnižších úmrtností na covid na světě, jsme i nadále ostražití,“ napsal na Twitter australský premiér Scott Morrison. 

Novak Djokovič u pasové kontroly na letišti v Melbourne
Novak Djokovič u pasové kontroly na letišti v Melbourne

Udělení výjimky pro Djokoviče v Austrálii vyvolalo vlnu nevole, protože Australian Open je jinak přístupné jen pro očkované hráče a veškeré další aktéry a v zemi platí přísná opatření.

Na schválení vstupu do země čekal srbský tenista od příletu ve středu před půlnocí australského času podle svého otce v izolaci, kde ho hlídala policie. „Novak je momentálně v místnosti, do které nikdo jiný nesmí. Před vstupem do ní hlídají dva policisté,“ citoval Srdjana Djokoviče internetový portál B92, podle kterého u sebe tenista nemohl mít ani mobilní telefon.

Srbský prezident: Ať obtěžování nejlepšího tenisty hned skončí

Pomoc Djokovičovi nabídl srbský prezident Aleksandar Vučič. „Řekl jsem našemu Novakovi, že je s ním celé Srbsko a že naše úřady dělají, co mohou, aby to obtěžování nejlepšího tenisty světa okamžitě skončilo,“ uvedl Vučič v prohlášení na instagramu.

V Bělehradě byl na ministerstvo zahraničí předvolán australský velvyslanec, v Austrálii se v případu angažuje srbská ambasáda. S prodlužujícím se jednáním s imigračními úředníky ale podle australských médií rostla pravděpodobnost, že Djokovič bude nakonec muset odletět ze země.

Tým dvacetinásobného grandslamového šampiona požádal o špatný typ víza. Pohraniční služba kvůli tomu kontaktovala vládu státu Victoria. „Federální vláda se dotázala, zda podpoříme žádost Novaka Djokoviče o vstupní víza do Austrálie. Neposkytneme Novaku Djokovičovi individuální podporu při žádosti o víza, aby se zúčastnil Australian Open 2022. Vždycky jsme jasně deklarovali dvě věci: schvalování víz je záležitostí federální vlády a zdravotní výjimky jsou záležitostí lékařů,“ uvedla na twitteru ministryně sportu státu Victoria Jaala Pulfordová.

Mluvčí pohraniční služby později její vyjádření upřesnila. „Australský pohraniční úřad nežádal vládu Victorie o souhlas s vízem. Chtěl, aby vláda Victorie potvrdila svá veřejná vyjádření o podpoře jeho vstupu do země, a zjišťoval, zda má Victoria informace ohledně jeho zdravotní dokumentace,“ citoval ji The Age.

Vstoupit do diskuse
43
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud