Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Djokovič čelí novému nařčení: Pozitivní test má falešné datum?

Autor: sm

Lavina nesrovnalostí se stále nazastavila. Od příletu Novaka Djokoviče na australskou půdu to skoro vypadá, že se chyby najdou snad v každém dokumentu, který nejlepší světový tenista úředníkům předložil. Redaktoři německého deníku Der Spiegel teď přišli s šokující informací týkající se výsledků jeho testů!

Novak Djokovič ve svém prohlášení přiznal, že vědomě porušoval izolaci. Po obdržení pozitivního výsledku vyrazil na focení s časopisem L'Equipe. Francouzská redakce už se vyjádřila, že o nákaze světové jedničky nevěděla. Djokovič svoje počinání označil jako „chybu úsudku“. Redaktoři uvedli, že během rozhovoru měl Srb roušku a když jej požádali, aby si ji sundal kvůli lepším obrázkům tváře, odmítl. Na focení si pak roušku sundal.

Pochybnosti o tom, jak to vlastně s nákazou srbského tenisty bylo, ještě umocnilo zjištění německého deníku Der Spiegel. V dokumentech, které předložil sportovec australským orgánům totiž několik věcí nesedí.

„Digitální data naznačují, že výsledky testů vůbec nepocházejí z 16. prosince,“ popisuje Der Spiegel v jednom ze svých článků s tím, že v dokumentu s výsledkem je razítko z 26. prosince, konkrétně ze 14:21. Čas označuje dobu, kdy je výsledek zařazen do databáze. K tomu však obvykle dochází jen krátce poté, co laboratoř oznámí výsledek testu. Německý deník ale připomíná, že datum může být také přisouzeno době, kdy dotyčný stáhnul dokumenty.

Součástí dokumentů, které právníci srbské tenisové hvězdy předložili, je také druhý, tentokrát negativní test. Když se ale redakce Der Spiegel pokoušela naskenovat QR kód prvního, tedy pozitivního testu, začala se data chovat podivně. Nejprve se jim výsledek ukázal jako negativní. O hodinu později pak naopak test měl vyjít pozitivně.

Čísla testů: Nejdříve byl přidán negativní, až pak pozitivní? Teorie souhlasí

Testy jsou v Srbsku opatřeny číselným indetifikátorem. Číslo Djokovičova pozitivního testu, údajně provedeného 16. prosince, je 7371999. Ale pro negativní test provedený 22. prosince je identifikační číslo o 50 000 bodů nižší.

„Mohli bychom usuzovat, že tato identifikační čísla jsou přidělována postupně,“ okomentovali IT experti z německé skupiny digitálních detektivů, kteří při několika příležitostech zkoumali mezery v bezpečnosti testovacích systémů. Skupina se také blíže podívala na proces týkající se Djokovičových digitálních testovacích certifikátů .

„Jejich zjištění naznačují, že podle identifikačních čísel připojených k výsledkům srbského testu byl negativní test proveden před pozitivním testem a vložen do databáze. Ne naopak, jak tvrdí Djokovičovi právníci a jak by se na první pohled zdálo podle srbských zdravotních dokumentů,“ píše německý web. Připomíná, že podle oficiálních srbských dat bylo mezi 
22. a 26. prosincem provedeno 50 tisíc dalších testů.

„Na základě těchto důkazů je nejpravděpodobnějším vysvětlením, že pozitivní výsledek testu byl přidán do oficiální srbské databáze 26. prosince, a nikoli 16.,“ říkají experti.

Novak proto nejspíš bude muset vyvracet australským úřadům další pochybnosti. Ty začaly postupně vyplouvat napovrch od chvíle, kdy Djokovič v Melbourne vystoupil z letadla. Kromě chyby ve vízu, nepravdivě vyplněného prohlášení o cestování, se teď ještě přidalo porušení izolace, a v legitimitě testů vlastně také není stále jasno...

Djokovič v Austrálii? Na start bych spíš nevsadil, říká expert Sportu
Video se připravuje ...