Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šokující doporučení olympionikům: Mobily nechte doma!

Autor: ptr

Olympijské hry se kvapem blíží a výpravy ladí poslední detaily. Aktuálně mnoho států řeší bezpečnostní hrozby v Pekingu a vydávají svým reprezentantům důrazné doporučení, aby nechali doma své mobilní telefony a další elektroniku s důvěrnými informacemi. Mezi státy, které riziko hodně řeší, patří například Austrálie, Belgie, Nizozemsko či Kanada.

Peking slíbil nejlepším světovým sportovcům přístup k částečně neomezenému internetu a zrušil firewall, který blokuje služby jako Facebook a YouTube. Na oficiálních místech a hotelech by tak tyto služby měly být dostupné. Bezpečnostní experti ale tvrdí, že existují důvody k opatrnosti.

Čínské společnosti, které se specializují na sběr dat, sledování a umělou inteligenci, totiž patří mezi oficiální sponzory zimních olympijských her. Washington a jeho spojenci obvinili některé korporace poskytující sítě a správu dat, z potenciálního využití ke špionáži. Společnosti tato obvinění odmítají, ale konzultanti pro kybernetickou bezpečnost varují, že tyto systémy budou sportovce podrobovat stejnému druhu sledování a monitorování, se kterým se potýká většina čínských občanů.

Podívejte se na olympijský nácvik v Pekingu: Medaile si pověste na krk opět sami!
Video se připravuje ...

Řada států tak radí svým sportovcům i doprovodnému týmu, aby vůbec nevyužíval Wi-Fi sítě v místě konání olympiády. Další doporučení zní, aby radši používali náhradní levné telefony. „Moje rada sportovcům je, koupit si levný druhý telefon a nepoužívat svůj hlavní iPhone nebo Android,“ řekl Larry Diamond, vedoucí pracovník Hooverova institutu na Stanfordské univerzitě.

„Nevíme, kam to míří. Jediná věc, kterou víme, je, že Čína buduje nejsofistikovanější autoritářský digitální sledovací stát, a nemyslím si, že by lidé měli být tak neopatrní, aby si vzali své vybavení a nechali ho interagovat,“ dodal Diamond. Český olympijský výbor žádné instrukce nevydal.

Peking samozřejmě tyto rady poskytnuté sportovcům odmítl. „To je zcela neopodstatněné a tyto obavy jsou zcela zbytečné.“ Výbor uvedl, že Čína schválila několik zákonů o kybernetické bezpečnosti, které poskytují ochranu soukromí a bezpečnosti dat jejím občanům i zahraničním návštěvníkům.