Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fyzioterapeut o bolístkách biatlonistek: Jislová má záhadné bolesti nohou. Co Davidová?

Když se biatlonistům smůla lepí na skluznice a na střelnici se s flintou ohánějí, jako by zrovna nasáli štamprli Paj-ťiou, je tady chlap, který umí pohladit po duši i po těle. Markéta Davidová s Jessicou Jislovou a spol. na něho v ledových čínských mrazech spoléhají dvojnásob. Fyzioterapeut Roman Karpíšek před blížícím se koncem sezony popsal, co české reprezentanty trápí nejvíc.

„S Makulou se snažíme preventivně pracovat na dechových svalech a uvolnění trupu,“ prozradil na webu biatlon.cz Karpíšek. Je mistr svého oboru. Lidské tělo má v malíku. Jeho zlatýma ručičkama prošly hvězdy českého sportu jako Barbora Špotáková či Zuzana Hejnová. Teď na jeho zázračné schopnosti nejvíc sázejí biatlonisté.

Davidové, jež si jen pár dnů před odletem do Pekingu poranila ruku, nevyjímaje. „Na začátku Her si stěžovala na své klasické bolesti beder, které se promítají do nohou. Je to lepší, ale bedra ji pořád pobolívají. Prvních deset dní v Číně nám dělala potíže ještě šlacha palce, kterou si pohmoždila při pádu v Anterselvě, ale ta už je v pořádku,“ řekl Karpíšek.

Největší vrásky na čele mu poslední dobou vyskakují z Jessicy Jislové. „Dělá nám velké starosti,“ připustil muž, který s biatlonisty spolupracuje už dvanáct sezon. „Takřka od Francie má stále bolesti nohou, hlavně klidové. Tady cítí velké napětí, jako by jí někdo dával nohy do svěráku. Nemůže se toho zbavit a pocitově ji to hodně limituje,“ posteskl si, než se znovu pustil do práce.      

Na olympiádě je v jednom kole. „Občas musím s bolístkami pomoct i olympionikům z jiných sportů, ale není toho tolik. Ti naši mě zaměstnávají dost,“ usmál se liberecký rodák žijící v Jablonci, který během závodů netrpělivě pobíhá podél trati. Práce se neštítí, pomáhá, jak jen může. A protože se řídí heslem „ve zdravém těle, zdravý duch“ při výjimečných momentech volna sám oprašuje kondici. „Ironman je za rohem,“ připomněl vášnivý triatlonista.

Jeden takový závod pro otrlé už absolvoval na španělské Mallorce. „Extrémní triatlon je pro tělo dobrý v mém, tedy hobíkovském podání,“ vysvětlil. „Mám se rád. Co se týče vyčerpanosti, tolik si neublížím. Také proto, že nejsem tolik trénovaný,“ dodal v dobrém rozmaru.  

Biatlonistka Jessica Jislová v nové olympijské kolekci
Biatlonistka Jessica Jislová v nové olympijské kolekci