16. února 2022 • 12:35

Rakušan z Prahy Švancer: MS juniorů mi přišlo jako větší akce než ZOH

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Talentovaný akrobatický lyžař Matěj Švancer má za sebou v sedmnácti letech olympijský debut mezi seniory, ale vrcholná akce pod pěti kruhy ho i kvůli koronavirovým omezením příliš nenadchla. Pražský rodák, jenž od začátku sezony reprezentuje Rakousko, si navíc není jistý, zda se představí za čtyři roky na příští olympiádě v Itálii.



„Kvůli koroně to moc skvělé nebylo, ale údajně má být olympiáda celkem cool,“ řekl Švancer agentuře APA po osmém místě ve slopestylu, což je jeho nejlepší výsledek v této disciplíně mezi elitou.

Vnímal, že olympiáda je úplně jiná než ostatní závody, ne ale v pozitivním ohledu. „Je tu mnohem víc stresu, všechno je hrozně stresující. Připadal jsem si tu jako malá ryba ve velkém akváriu, kterou všichni sledují,“ řekl.

I proto se už těšil na domov, jímž je pro něj už více než deset let Rakousko. „Nesměl jsem tu z hotelu, z vesnice. Nemohl jsem jít na žádné soutěže a také s ostatními závodníky jsme se nesetkávali, protože se všichni stresovali, aby nedostali covid,“ připomněl jedno z úskalí současné situace.

Matěj Švancer skončil ve finále slopestylu osmý
Matěj Švancer skončil ve finále slopestylu osmý

V mládežnických kategoriích zazářil Švancer ještě v českých barvách. V roce 2020 v Lausanne vyhrál v Big Airu olympijské hry mládeže a loni na juniorském mistrovství světa v Krasnojarsku ovládl Big Air i slopestyle. „Třeba to juniorské mistrovství světa v Rusku mi přišlo jako mnohem větší akce než olympiáda,“ uvedl s tím, že na ZOH je pozornost roztříštěna mezi více sportů.

Doma ho čeká také dohánění studia na sportovním gymnáziu v Kaprunu. „Nebyl jsem tam pět týdnů. Nemám absolutně ponětí, co se teď ve škole děje,“ přiznal Švancer.

Ve své silnější disciplíně Big Airu v Pekingu překvapivě nepostoupil z kvalifikace, dnes si alespoň částečně spravil náladu ve slopestylu. Osmým místem vyrovnal nejlepší olympijský výsledek rakouských freestylistů (mimo skikros) Andrease Gohla z U-rampy na minulých hrách v Pchjongčchangu.

Vzhledem k tomu, že v březnu oslaví teprve osmnáctiny, má před sebou na vylepšení olympijských výsledků teoreticky hodně času. Svůj start na příštích hrách v Miláně a Cortině ale Švancer za automatický nepovažuje. „Třeba se budu soustředit na natáčení filmů nebo se stane něco jiného,“ řekl nejmladší účastník dnešního finále.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud