Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C

Rusové šijí do trenérky Valijevové: Léky pro dědu? Pohádka pro západní tisk!

Autor: sm

Kauza mladičké krasobrulařky Kamily Valijevové (15), u které se prokázal doping, začíná ze židle zvedat i samotné Rusy. Ti si vzali na paškal trenérku Eteri Tutberidzeovou. Koučce momentálně hrozí doživotní diskalifikace a v rodné zemi se na ni snáší oblaka zloby.

Do trenérky Eteri Tutberidzeové se pustili už i v její rodné zemi. Rusům došla s koučkou hrůzy trpělivost a sami začali upozorňovat na to, jak pochybné jsou její metody a jak podivnými lidmi se obklopuje.

„Celosvětový úspěch Eteri Tutberidzeové na olympijských hrách v Pekingu nedokázal skrýt nedostatky v jejím stylu práce s mladými sportovci. Dopingový skandál Kamily Valijevové vrhl stín na pověst nejlepší trenérky světa a nový konflikt s Alexandrou Trusovovou dal důvod pochybovat o metodách mentora z Khrustalného,“ píše ruský web Championat.com.

Trenérku Rusové rozhodně nešetří. Vysvětlení o lécích, které si údajně měla Valijevové omylem vzít, se zdá okaté i jim samotným: „Lze si samozřejmě představit, že se Valijevová rozhodla v předvečer hlavního startu své kariéry hrát na samoléčbu a prohrabávat se dědečkovou lékárničkou při hledání léku na srdeční chorobu. Ale buďme upřímní, toto je spíše pohádka pro zahraniční tisk,“ má jasno web.

Olympijské hry v Pekingu odhalily problém nejen pro krasobruslařku, ale především pro toho, kdo ji připravoval.  „Po Kamile Valijevové se Eteri Tutberidzeová ukázala být středem dopingového skandálu, protože se předpokládá, že za to, co se stalo, by měl být její trenérský tým,“ upozorňují Rusové na fakt, že jako patnáctiletá je Kamila uznávaná za zákonem chráněnou osobu. Proto nemůže být trestána podle pravidel svědového antidopingového kodexu. 

VIDEO: Slzy zklamání. Valijevová byla ze čtvrtého místa nešťastná

Vina ale může padnout na koučku mladé krasobruslařky. „Trenér může být potrestán, pokud se prokáže skutečnost, že pomáhal sportovci při užívání zakázané látky. Jestli pomáhal, podněcoval a podobně. Nebo když se prokáže fakt použití proti sportovci, tedy když trenér sám inicioval užívání zakázaných drog. Pokud se prokáže, že za užití dopingu nezletilým se statusem „chráněné osoby“ nese vinu trenér, bude to dokonce doživotní diskvalifikace,“ osvětlila okolnosti pro Evening Moscow sportovní právnička Anna Antseliovičová.

„Lze si samozřejmě představit, že se Valijevová rozhodla v předvečer hlavního startu své kariéry hrát na samoléčbu a prohrabávat se dědečkovou lékárničkou při hledání léku na srdeční chorobu. Zatím ale není jasné, jak bude toto vysvětlení fungovat v dalších řízeních,“ upozorňuje ruský web s poukázáním na to, že pozadí trenérky čítá také lidi, kteří už v minulosti byli s dopingem spojováni.

Trenérka Eteri Tutberidzeová se svojí největší hvězdou současnosti Kamilou Valijevovou.
Trenérka Eteri Tutberidzeová se svojí největší hvězdou současnosti Kamilou Valijevovou.