Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Profesionální fotbalista učinil zásadní rozhodnutí: První přiznání po 32 letech!

Autor: ptr

Člověk by si skoro myslel, že v dnešní době už je to vcelku bezproblémové sdělení, ale v mužských týmových sportech tomu stále tak není. Přetrvávající tabu chce prolomit mladý útočník anglického Blackpoolu Jake Daniels (17). Ten vykřičel do světa velké přiznání.

„Jsem gay,“ znělo zcela jednoduché, ale stále ještě odvážné sdělení. I v moderní společnosti se objevují homofobové, kteří dávají svou nenávist jasně najevo. Tolerance bohužel stále není všudypřítomná. Jake je tak prvním anglickým fotbalistou od roku 1990, který přiznal svou homosexualitu. Po svém odhalení pocítil obrovskou úlevu a vděčnost za podporu, která se mu dostala od klubu i spoluhráčů.

„Nyní je ten správný čas to udělat. Cítím, že jsem připraven říct lidem svůj příběh. Chci, aby mě lidé znali takového, jaký jsem. Dlouho jsem přemýšlel o tom, jak to chci udělat, kdy to chci udělat. Vím, že teď je ten čas. Jsem připraven být sám sebou, být svobodný a být si tím vším jistý,“ pronesl při svém doznání pro Sky Sports.

Mladý útočník řekl, že už nechce žít ve lži poté, co věděl, že je gay od mládí. „Bylo mi asi pět nebo šest let, když jsem si uvědomil, že jsem gay. Takže už je to dlouho, co jsem žil ve lži. V tom věku si opravdu nemyslíš, že fotbal a být gay nejde dohromady. Jen si myslíš, že jednoho dne, až budeš starší, najdeš přítelkyni, změníš se a bude to v pohodě. Ale jak stárneš, uvědomíš si, že se nemůžeš jen tak změnit. Takhle to nefunguje“ popsal svůj dětský pohled na věc.

Jake se tak zařadil k dvaadvacetiletému Joshi Cavallovi z australského Adelaide United, který byl osamoceným přiznaným gayem ve světě profesionálního fotbalu. Jediným známějším anglickým fotbalistou, který to udělal před Danielsem, byl Justin Fashanu (†37), který se přiznal v roce 1990.

Pár dalších fotbalistů se odhodlalo k přiznání až po ukončení kariéry. Mezi takové patří například bývalý německý reprezentant Thomas Hitzlsperger (40), nebo bývalý mládežnický hráč Hullu City Thomas Beattie (35). Přiznání k odlišné sexuální orientaci je ve světovém sportu stále spíše raritou.

Anglický fotbalista Jake Daniels
Anglický fotbalista Jake Daniels