Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

90 let od olympijského triumfu vzpěrače Skobly: Zlato díky strážníkům

Autor: vba

Do historie bude navždy zapsán jako první Čech, který na olympiádě vybojoval zlato ve vzpírání. Jaroslav Skobla (†60) však málem na Hry do Los Angeles v roce 1932 ani neodletěl!

Zápolení pod pěti kruhy se totiž konalo v době světové hospodářské krize a zúčastnilo se ho jen sedm Čechoslováků. Jedním z nich byl nakonec i Skobla, na něhož museli jeho kolegové – strážníci uspořádat sbírku. A »Bambas«, jak mu ve sboru přezdívali, se jim náramně odvděčil!

V kategorii nad 82,5 kilogramu těsně předčil krajana a dlouholetého rivala Jaroslava Pšeničku a mohl se pyšnit titulem olympijský šampion.

Skobla tím vylepšil svůj bronz z předchozích Her v Amsterdamu, ve sbírce se mu navíc blyštilo i zlato z MS 1923. „Otec měl pod postelí velký černý kufr, kde měl schovány medaile. Mohl jsem si s nimi hrát, jen tu zlatou olympijskou mi vždycky bral z rukou,“ smál se jeho syn Jiří, který na LOH 1956 v Melbourne získal bronz ve vrhu koulí.

Nakonec ale jejich příběh skončil tragicky. Skobla starší zemřel v 60 letech na rakovinu plic, Jirku zase už před padesátkou zabila rakovina jater – údajně kvůli užívání steroidů.

Do Los Angeles poslala Jaroslava Skoblu sbírka jeho kolegů.
Do Los Angeles poslala Jaroslava Skoblu sbírka jeho kolegů.