Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Skandál před MS: Dělníci, kteří v Kataru nedostali zaplaceno, jsou zatčeni!

Autor: pl

Sedm měsíců. Tak dlouho neviděli zahraniční pracovníci v Kataru své výplaty. Sami se přitom značně podílejí na tvorbě zázemí pro letošní fotbalový šampionát, který má vypuknout už za tři měsíce. Část z nich se tedy rozhodla protestovat. Výsledek? Skončili za mřížemi!

Policie zadržela minimálně 60 protestujících zahraničních pracovníků. Nelíbilo se jim nevyplácení mezd, které trvá více než půl roku. Někteří z účastníků byli podle poradenské firmy Equidem Research vyhoštěni ze země. „Zatčení zpochybnilo závazek Kataru zlepšit zacházení s mnoha zahraničními pracovníky v zemi,“ vyjádřil se generální ředitel Mustafa Qadri.

Záznam z kamery ukázal zhruba 60 demonstrantů před sídlem Bandary International Group, což je konglomerát zahrnující stavebnictví, nemovitosti, restaurace a další podniky. Katarská vláda potvrdila, že společnost nevyplácela svým zaměstnancům mzdy. Ministerstvo práce nyní zasáhne a provede všechny chybějící platby.

Zrušení šíleného systému

V prohlášení pro tiskovou agenturu AP vláda arabské země uvedla, že řada demonstrantů byla zatčena za porušení zákonů o veřejné bezpečnosti. Žádné další informace o zatčení nebo možných deportacích nebyly zveřejněny. Stejně jako ostatní arabské státy Perského zálivu, i Katar je silně závislý na zahraničních pracovnících.

Od doby, kdy Katar získal pořadatelství mistrovství světa v roce 2010, se celková situace pro pracující zlepšila. Mezi inovace patří například zrušení takzvaného systému zaměstnávání kafala. Ten umožňoval zaměstnavatelům rozhodnout o tom, jestli pracovníci mohou opustit zemi.

Zahraniční pracovníci, kteří se podíleli na výstavbě zázemí pro letošní MS v Kataru, protestovali proti nevyplácení mzdy. Místo vyplacení skončili ve vězení, některé dokonce deportovali!
Zahraniční pracovníci, kteří se podíleli na výstavbě zázemí pro letošní MS v Kataru, protestovali proti nevyplácení mzdy. Místo vyplacení skončili ve vězení, některé dokonce deportovali!