Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Však vy zazpíváte. Iránská vláda hrozí fotbalistům mučením rodin!

Autor: pl

Zazpívat si hymnu vlastního národa během fotbalového mistrovství světa je pro drtivou většinu fotbalistů čest, o které sní od dětství. Ne tak v případě fotbalistů íránské reprezentace. Ti se rozhodli na začátku prvního klání proti Anglii zůstat zticha, a hymnu nezpívat jako reakci proti íránskému režimu. V dalším utkání už sice zpívali, ovšem vláda přišla s mrazivým varováním před duelem proti USA.

Zatímco v Kataru právě probíhá největší svátek fotbalu, na druhém břehu Perského zálivu zuří v Íránu nepokoje za práva žen. K protestu se přidali i fotbalisté íránského reprezentace, ovšem pouze v úvodním duelu, kdy nezpívali hymnu.

Před utkáním proti Walesu se už ale rozhodli zazpívat. A dost možná budou muset znova. Před sebou totiž mají třaskavou bitvu proti USA, a členové vlády Íránu varovali, že pokud hráči nezazpívají, budou jejich rodiny mučeny a uvězněny!

Izolace od dalších účastníků

Na poslušnost celého výběru dohlíží v Kataru podle zdroje blízkého CNN velký počet bezpečnostních důstojníků. „Monitorují hráče a shromažďují o nich informace,“ uvedl zdroj. Kromě toho se nikdo z členů reprezentace nesmí s nikým scházet, ani jinak udržovat kontakt s dalšími účastníky šampionátu.

Íránská vláda nejdříve nabídla hráčům dárky a auta před prvním zápasem s Anglií, ale poté, co neviděli žádný účinek, změnili strategii. Na zápas proti USA má navíc dorazit spousta placených „diváků“, kteří mají podporovat Írán. „V posledním zápase proti Walesu najali stovky herců. Proti Spojeným státům jich najmou ještě víc. Čísla mají jít do tisíců,“ prozradil zdroj.

Protesty v Íránu se rozpoutaly poté, co Mahsa Aminiová (22) v září zemřela po fyzickém útoku morální policie. Podle zahraničních informací už při protestech proti tamnímu režimu zemřelo 450 lidí, a dalších 18 000 bylo zatčeno.

Fanoušci při zápasu Írán - Anglie podpořili práva íránských žen na transparentech
Fanoušci při zápasu Írán - Anglie podpořili práva íránských žen na transparentech