28. listopadu 2022 • 14:34

Klinsmann o Íránu: Špinavá taktika je jim vlastní. Následuje válka slov

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Íránská fotbalová federace a trenér národního týmu Carlos Queiroz zkritizovali bývalého německého útočníka a kouče Jürgena Klinsmanna za jeho výroky o íránských hráčích a požadují jeho rezignaci na funkci v technické skupině FIFA. Klinsmann v televizi uvedl, že Íránci využívají špinavou taktiku, neboť je to součástí jejich kultury.



Mistr světa a Evropy Klinsmann kritizoval Íránce za nesportovní chování jako expert v televizi BBC během zápasu asijského týmu proti Walesu na mistrovství světa. Írán utkání vyhrál 2:0 po gólech v nastaveném čase.

„Tohle je jejich kultura, takhle to dělají, a proto Carlos Queiroz do jejich týmu skvěle zapadá. Tohle není náhoda, to se děje úmyslně. Je to součást jejich kultury, takhle hrají a působí na rozhodčí. Stále na ně mluví, stále je máte před obličejem,“ uvedl Klinsmann, jenž v letech 2011-16 trénoval USA a v roce 2006 dovedl Němce k třetímu místu na domácím MS.

Devětašedesátiletý Portugalec Queiroz na Klinsmannova slova reagoval na twitteru: „Zpochybňujete můj charakter s typickými předsudky a nadřazeností. Bez ohledu na to, jaký mám respekt k tomu, co jste dokázal na hřišti, jsou tyhle poznámky o íránské kultuře, íránském národním týmu a mých hráčích ostudou fotbalu,“ napsal bývalý trenér Realu Madrid, Manchesteru United či portugalské reprezentace.

Představitelé Íránské fotbalové federace Klinsmanna pozvali, aby národní tým navštívil. Neodpustili si ale několik rýpnutí: „Navzdory tomu, že je pan Klinsmann Němec, slibujeme, že ho nebudeme posuzovat podle nejhanebnější události v historii mistrovství světa, 'Ostudě z Gijónu' z roku 1982, kdy se Západní Německo a Rakousko dohodly na výsledku. A jako bývalý hráč nebude souzen podle svých slavných dramatických pádů.“

Na setkání s týmem pozval Klinsmanna také Queiroz. „Samozřejmě očekáváme, že ještě předtím rezignujete (na pozici v technické skupině FIFA),“ uvedl.

Klinsmann dnes v BBC uvedl, že jeho výroky byly vytrženy z kontextu a že s Queirozem hodlá mluvit, aby situaci uklidnil. „Nikdy jsem nekritizoval Carlose ani íránskou lavičku. Jen jsem popisoval jejich emotivní chování, které je v jistém smyslu obdivuhodné. Celá lavička zápasem žije. Poskakují a Carlos je velmi emotivní trenér, který je neustále u postranní čáry a snaží se předat hráčům veškerou svou energii,“ řekl bývalý kanonýr Stuttgartu, Interu Milán, Tottenhamu či Bayernu Mnichov.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud