Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pljuščenka v Rusku řeší etická komise: Pobouřil nevybíravou kritikou!

Autor: ptr

Kauza nespokojeného trenéra Jevgenije Pljuščenka (40) nabírá na obrátkách. Kvůli jeho otevřené kritice se sešla etická komise krasobruslařského svazu. Ta nakonec ovšem řeší nejen slavného olympijského šampiona, ale musí se zabývat i jeho stížností, kterou zaslal na konkurenční trenérku.

Vše odstartovalo juniorské mistrovství Ruska, kde se svěřenci veleúspěšného Pljuščenka umístili „až“ na druhé a čtvrté pozici. To ho velmi pobouřilo a pustil se do velké kritiky rozhodčích i konkurence. Především se mu nezamlouvá styl hodnocení jeho nadějí.

„Z nějakého důvodu dostávají moji svěřenci mnohem nižší body. To se děje již několik sezón. Co se stalo? Mluvil jsem s rozhodčími i s federací. Řekl jsem: „Proč mě soudíte tak tvrdě? Posuzujte všechny stejně.“ Jsem pro spravedlnost. Všichni ve federaci říkají, že je vše v pořádku, všechno je skvělé. Ale není.“ Cítí se Pljuščenko soustavně poškozován.

Členové etické komise svazu po jistém váhání oznámili, že se na základě tohoto vyjádření uskuteční schůzka, kde proberou ostrá obvinění dvojnásobného olympijského vítěze. Co se týče kritiky kolegů a sportovců, byl ale Jevgenij velmi opatrný a nejmenoval konkrétní jména. Přitom je všeobecně známo, jak umí být emotivní, ale tentokrát byl až překvapivě klidný. Pouze prezentoval své přesvědčení, že jeho svěřenci byli posuzováni nespravedlivě. Je proto možné, že si projev nachystal předem.

Schůzka komise se s největší pravděpodobností uskuteční po finále Grand Prix. Předsedkyně komise Irina Raberová v komentáři pro R-Sport prozradila, že „takové problémy nelze vyřešit bez šetření, musíme situaci porozumět a zjistit názory rozhodčích a ostatních trenérů. Musíme vše promyslet a poté učiníme rozhodnutí.“

Nebude to však jediné téma schůze. Tým akademie Jevgenije Pljuščenka podal stížnost na konkurenční trenérku Sofii Fedčenkovou. Ta poskytla rozhovor deníku Life, ve kterém se vyjádřila k některým jeho výrokům. Mezi nejdrsnější pasáže patří, že Pljuščenko „není osobou, na jejímž názoru mi záleží“ a také tato část: „Podle mě jde o hysterii a neschopnost přiznat si své trenérské chyby.“ Rozhodnutí etické komise tak bude mít pro ruské krasobruslení důležitou precedenční hodnotu do budoucna.

Jevgenij Pljuščenko s manželkou a synem.
Jevgenij Pljuščenko s manželkou a synem.