Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Boj krasobruslaře Kostomarova: Amputovali mu obě nohy? Teď zachraňují ruce!

Autor: pl

Sváděl líté boje s těmi nejlepšími, teď ale ruský krasobruslař Roman Kostomarov (46) prožívá daleko těžší bitvu. Podle informací, které pronikají na povrch, mu museli lékaři amputovat nohy a v ohrožení mají být i jeho ruce!

Podle tiskové agentury TASS přišel zlatý olympionik ze ZOH v Turíně krátce před svými narozeninami, které má 8. února, o obě nohy. Tuto informací ale matka krasobruslaře Valentina Kostomarovová, včetně dalších médií, vyvrací. „Nesmím ho navštěvovat. Amputace? Takové informace mi nikdo nesdělil, navštivte lékaře,“ vyjádřila se stroze pro REN TV.

Zprávu o amputaci pouze jedné nohy přinesla agentura RIA Novosti. Uvádějí, že amputace levé nohy musela být provedena kvůli gangréně. „Gangrénu pravděpodobně způsobily komplikace spojené se zápalem plic,“ uvedl zdroj pro tiskovou agenturu. Zároveň dodal, že pokud by Kostomarov nebyl na ECMO (Extrakorporální membránová oxygenace, pozn. red.), tak by nepřežil.

Amputují mu ruce?

Nyní ale vyšly na světlo děsivější zprávy. Kostomarov nemá v ohrožení jen dolní končetiny, ale i horní! Přijde také o ruce? „Nyní jednáme tak, abychom nemuseli amputovat i jeho ruce,“ prozradil nejmenovaný zdroj agentuře TASS. „Roman je při vědomí, jeho zdravotní stav se zlepšuje. Zároveň ale zůstává na jednotce intenzivní péče pod přísným dohledem lékařů.“ Kostomarovovi vyjádřili podporu i kolegové ze světa krasobruslení.

„Při rehabilitaci mu samozřejmě pomůžeme. O tom není pochyb. Pochyby nyní kolují kolem jeho zdravotního stavu. Hlavní je v tomto těžkém boji přežít,“ nechala se slyšet legendární trenérka Taťána Tarasová. Lítost nad situací vyjádřila také někdejší krasobruslařka Natalja Bestěmjanovová. „Všichni se o jeho zdraví bojíme. Přeji mu, aby se uzdravil. Modlím se za něj,“ prohlásila zlatá olympionička.

Kostomarov byl hospitalizován 10. ledna se zápalem plic v nemocnici v Kommunarce. Pokud mu doktoři skutečně amputovali končetiny, bude si muset zvyknout na úplně nový život. 

Kostomarov tvořil taneční pár s Taťjánou Navkovou
Kostomarov tvořil taneční pár s Taťjánou Navkovou