Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Emotivní lyžařka Shiffrinová o smrti otce: Vidět ho umírat bylo traumatizující!

Autor: pl

Jediné vítězství. To dělí americkou lyžařskou hvězdu Mikaelu Shiffrinovou (27) od toho, aby vyrovnala rekord legendárního Ingemara Stenmarka (66), který činí 86 výher ve Světovém poháru. První šanci na SP v Norsku, zemi svého partnera Aleksandera Aamodta Kildeho (30), nevyužila. V superobřím slalomu skončila čtvrtá. Příležitost ale ještě bude. Před závody navíc Shiffrinová poskytla rozhovor pro německý deník Bild, ve kterém se rozpovídala o úmrtí svého táty. A není to vůbec lehké čtení!

Na svazích pravidelně dominuje, po celém světě má miliony fanoušků, přesto má za sebou lyžařka Mikaela Shiffrinová těžké období. Dokonce tak obtížné, že zvažovala i konec kariéry! Proč? Začátkem roku 2020 totiž zemřel její otec Jeff na následky úrazu hlavy, který si přivodil během oprav jejího luxusního domu v Coloradu.

„Byly doby, kdy jsem už nikdy nechtěla lyžovat. Kromě toho jsem si nedokázala zapamatovat ani jednotlivé tratě,“ prozradila Shiffrinová pro Bild. „Až letos, po prvním slalomu v Levi, jsem si uvědomila, že si tu trať opět vybavuji. Ten pocit jsem měla naposledy ještě v době, kdy byl můj otec naživu.“

Trpěla jako váleční veteráni

Po smrti milovaného táty na tom byla držitelka dvou zlatých olympijských medailí tak špatně, že musela vyhledat pomoc psychologa. Nejdříve začala chodit ke sportovnímu psychologovi, ale nestačilo to. Její problémy byly mnohem rozsáhlejší. „Když dojde k tak náhlé a nečekané nehodě, dojde v mozku k chemické reakci. Vidět, jak můj otec v nemocnici umírá, bylo traumatizující,“ svěřila se rodačka z Colorada. Rok předtím jí navíc zemřela babička. „Je to forma posttraumatické stresové poruchy, která se vyskytuje třeba u válečných veteránů. Tato analýza mi pomohla vše pochopit,“ doplnila.

Právě řešení psychologických problémů vystřelilo Shiffrinovou zpátky do vítězného sedla. Díky lékařské pomoci může podávat špičkové výkony i pod velkým tlakem. „Když mám z tréninku dobrý pocit, snažím se zapamatovat si z něj dva nebo tři aspekty. Na ty se pak soustředím. Musím se ale soustředit na samotné lyžování, ne na výhru.“ Američanka vyzdvihla i pomoc svého milovaného. „Největší oporou je pro mě ale stejně můj přítel Aleksander. Když jsme spolu, vždycky se směju. Dělá mě mnohem šťastnější,“ řekla Shiffrinová na závěr.

Lyžařská hvězda Mikaela Shiffrinová trpěla po smrti otce formou posttraumatické stresové poruchy
Lyžařská hvězda Mikaela Shiffrinová trpěla po smrti otce formou posttraumatické stresové poruchy